szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lekerült a napirendről a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása – jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter közlésére hivatkozva az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ez azt jelenti, hogy nem hoznak létre a jelenlegi bírósági rendszeren kívül egy új elemet, az megmarad a jelenlegi kereteken belül. Handó Tünde szerint azonban a döntés ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne kellene tovább erősíteni a közigazgatási bíráskodás szakmaiságát.

Önálló rendtartása ugyanakkor az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének reményei szerint lesz a közigazgatási pereknek, ezt a bírói kar is kezdeményezte. Ez, az új perrendek megtanulása, értelmezése lesz a legnagyobb kihívás 2017-2018-ban. Éppen elég lesz ezzel megküzdenie a bírói karnak, ezért megnyugvással fogadta azt a hírt, hogy nem lesz szervezeti átalakítás – magyarázta Handó Tünde.

A közigazgatási bíróságok tervezett létrehozásáról a 444.hu adott hírt augusztus végén. A lap akkor azt írta, e testületek a politikának fontos ügyekről, például a hatósági döntések elleni fellebbezésekről, a közérdekű adatokért indított perekről és a választási ügyekről döntene, s a végrehajtó hatalmi ágból érkező tisztviselőket is ültetnének beléjük.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még az aznapi kormányinfón úgy fogalmazott: "teljes hülyeség", hogy az új közigazgatási bíróságra helyeznék a politikailag kényes ügyeket. Azt mondta, a "csókos bíráskodásként" terjedt el a kormány javaslata, de erről nincs szó: egy harminc éve megoldatlan problémát akarnak rendezni, azt elérni, hogy az ügyfelek számára a közigazgatási ügyek gyorsabban oldódjanak meg, adózási és építési ügyeket említ, meg környezetvédelmi engedélyeket.

Néhány nappal később Trócsányi László a Népszabadságnak adott interjúban visszautasította, hogy politikai célokat szolgálna a közigazgatási felsőbíróság felállítása.

A 444.hu aztán megszerezte az Országos Bírósági Hivatalnak a tervezett új rendszerről szóló összefoglalóját, amelyből kiderült: a szervezet is tisztában van azzal, hogy mi a kormányzat célja az úgynevezett közigazgatási bíróságok létrehozásával. Illetve az, hogy nem értették, mi szükség van hozzányúlni az igazságszolgáltatásnak ehhez az eleméhez.

Ezt követően Handó Tünde sajtótájékoztatót tartott, amelyen azt mondta: a bírói kar támogatja a közigazgatási bíráskodás szakmai megerősítését, közigazgatási perrendtartás és önálló felsőbíróság létrehozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!