szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék is úgy látta, hogy nem botránkoztak meg az emberek, amikor Dopeman egyszer belerúgott az elé guruló Orbán-szoborfejbe - így nem áll meg a garázdaság tényállása. Az ítélet jogerős.

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette Pityinger Lászlót, azaz Dopemant a garázdaság vádja alól. A másodfokú ítélet jogerős.

Pityinger László ellen Orbán Viktor miniszterelnök hungarocellből készült szobrának ledöntése miatt emeltek vádat. A vád szerint a kormányfő szobrát 2013 szeptemberében az I. kerületi Clark Ádám téren a Magyar Szolidaritási Mozgalom ellenzéki demonstrációján döntötték le, majd amikor a fej letört, a vádlott, a rendezvény műsorvezetője – aki Dopeman néven ismert rapénekes – egyszer belerúgott a szoborfejbe. Ezek után a szobor maradványaiból a jelenlévők darabokat vágtak le, késsel szurkálták.

Első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróság hozott felmentő ítéletet Dopeman ügyében. 2016. januári döntésüket azzal indokolták, hogy a rendőri biztosítás mellett lezajlott rendezvényen a rendelkezésre álló információk szerint senki nem botránkozott meg. A demonstrációt eleve úgy készítették elő, hogy ledöntik a miniszterelnök szobrát, amelyet előzetesen több helyen meggyengítettek, hogy darabokra törjön. Az viszont már nem volt előre megszervezve, hogy a szobor feje a mintegy tíz méterre álló Dopeman elé guruljon, aki abba egyszer belerúgott.

Erről a vádlott egy korábbi tárgyaláson azt mondta: pillanat szülte fricska volt, hogy amikor elé gurult a fej, akkor a kormányfő kedvenc sportjára gondolva "lábbal megállította, majd odébb passzolta". Csütörtökön, a jogerős döntés ismeretében Pityinger azt mondta: győzött az igazság, ugyanakkor ijesztőnek nevezte, hogy "az embernek a véleménynyilvánítása miatt a törvény elé kell járulnia".

Orbán nem indít becsületsértési ügyet, pedig a bíróság átiratot is küldött neki

Az eljárásban a másodfokú bíróság – mivel az első fokon eljáró bíróság felvetette a becsületsértés lehetőségét – átiratban megkereste a kormányfőt, hogy kíván-e az ügyben magánindítványt tenni. Mivel azonban a megkeresésre a miniszterelnök nem reagált, ezt a bíróság nem vizsgálhatta – mutatott rá a bíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!