szerző:
hvg.hu

A bádogosok sem mertek felmenni a tetőre, olyan rossz állapotban van a Baranya megyei Márfa község orvosi rendelője és könyvtára. A polgármester szerint bármikor kidőlhet az egyik fal, ezért a környékét lezáratták. Statikusok szerint az épület egy része életveszélyes. A település vezetése kijavítaná, de a polgármester azt mondja, ehhez nem kapnak segítséget. A Belügyminisztérium ezt cáfolta – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

Ujjnyi vastag repedések vannak a falon és potyog a vakolat az 1900-as évek elején épület téglaépületről, amelyet évtizedek óta nem újítottak fel. Statikusok szerint a hely egy része életveszélyes, mert a fal ott kidőlhet, azt tilos megközelíteni – mutatta meg Farkas József polgármester.

Sárga szalaggal kerítették el az épületet, amelynek a belsejében is látszanak a problémák. Hiába szigetelték a falat, hamar kirepedt újra. A csempe is megrepedt és pattog lefele.

A könyvtárba gyerekek is járnak, de programokat már mernek szervezni nekik, ha mégis, akkor az épületen kívülre.

A könyvtár épületében van a háziorvos rendelője is. A polgármester szerint félő, hogy nem megy többé orvos a községbe, ha nem változik a helyzet.

A tetőcserére lett volna pénz, de azt senki sem vállalta, mert senki sem akarta kockáztatni az életét.

Az önkormányzat az évi 11 millió forintos költségvetéséből nem tudja újjáépíteni az épületet, a polgármester ezért a Belügyminisztériumtól kért segítséget, de azt mondta: 2014-ben írt levelére azóta sem válaszoltak.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a tárcát. Közleményük szerint tavaly értesültek a problémáról, a márfai önkormányzatnak pályáznia kell, amihez minden segítséget megadnak. Idén például egymillió forintot kaptak már az omladozó épület aládúcolására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Megvizsgálták két óceán 102 teknősét, az eredmény lesújtó

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Egy afgán úszónak sikerült felülmúlnia Eric, az angolna olimpiai produkcióját

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni

A panellakásokat lehet a leggyorsabban eladni