Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A Kelenföldi Erőmű régi épületegyüttese, a Budapest-filmekben egyik legtöbbször szereplő helyszín jövő tavaszig nem lesz látogatható a területen folyó építési munkálatok miatt. Garancsi István cége van a háttérben.

Budapest egyik legizgalmasabb épülete a Kelenföldi Erőmű régi vezérlőterme. Az 1912-14-ben Reichl Kálmán tervei alapján épült erőmű, illetve a Borbíró Virgil tervezte 1930-as kapcsoló- vagy vezérlőterem nem véletlenül tűnik fel szinte minden második sci-fi filmben vagy zenei videóban. Az eredeti formavilág mellett az enyészet alakította úgy az ingatlan világát, hogy az tényleg páratlan, és nemcsak maga a vezérlő, hanem az épület többi része is. 2005 óta áll zárva az épületegyüttes, azóta egyszer-egyszer nyílik meg a nagyközönségnek kivételes alkalmakkor.

Illetve most már akkor sem, a hvg.hu úgy értesült, hogy egy időre teljesen bezárják a hőerőművet a tulajdonosai. De kinek a tulajdonában áll a messze földön híres 100 éves épületegyüttes?

Hát a miniszterelnök barátjaként ismert focicsapat-tulajdonos Garancsi István cége, a Kopaszi Gát Kft. tulajdonában. Ismeretes, hogy Garancsiék 2015 decemberében szerezték meg a Kopaszi-gátnál parlagon heverő 56 hektáros területet a Mota-Engil, Finibanco és Estia portugál cégek alkotta vállalatcsoporttól. A pontos vételárat nem tudni, csak azt, hogy az Eximbank 16,5 milliárdos kölcsönt adott a tranzakcióhoz.

Utóbbi a nagy port kavart ingatlanüzlet keretében még a szocialista-szabad demokrata kerületi vezetéstől szerezte meg a területet. Ahogyan a Heti Válasz felgöngyölítette annak idején, 2003-ban a XI. kerület létrehozta az Öböl XI Kft.-t, amelybe ingatlanapportként bevitte a fenti területeket, majd később az MSZP-közeli ingatlanfejlesztő Leisztinger Tamás érdekeltségei is beléptek a kft.-be. Tőkeemelésekkel leszorították a kerület tulajdonhányadát. 2005-re az önkormányzat tulajdonhányada 29 százalékra csökkent, egy százalék kivételével a kerület végül ezt is eladta az üzletembernek, majd ő 2007-2008-ban eladta a területet a portugál cégcsoportnak. A Fidesz 3,5 milliárdos vagyonvesztéssel vádolta a helyi polgármester Molnár Gyuláékat.

Érdekes adalék, hogy az ügylet ellen hadakozó helyi Fidesz egyik arca, Schneller Domonkos 2010-ben még azt mondta, az óriásberuházások tönkreteszik a környéket, most pedig Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Kft. stratégiai igazgatójaként elősegítheti az általa kárhoztatott terv mielőbbi megvalósulását – mert Garancsiék magas lakóépületeket akarnak a területre építeni. Még egy csavar, hogy az elképzeléseket egyébként nem más üdvözölte, mint a ma már MSZP-elnökké előlépett Molnár Gyula: „Ami most történik, az a régi álmunk más szereposztásban történő megfejtése”.

Mivel annak idején a portugál cégcsoport megszerezte a hőerőmű régi épületeinek tulajdonjogát is, ezért ez most Garancsiékhoz került át. A Budapest Erőmű Zrt.-től azt az információt kaptuk, hogy kizárólag forgatásokra még kibérelhető a vezérlőterem, a Kopaszi Gát Kft.-től viszont már azt, hogy most már forgatásokra sem, mivel indul a terület fejlesztése, azaz az építési munkálatok, így 2017 tavaszáig senki nem léphet be az épületegyüttesbe. Az épületbe a bejutás emiatt a bérlőknek is csak "speciális felelősségi feltételek elfogadása mellett" lehetséges.

Hogy mi lesz az épülettel? A munkálatokat végző Market Property annyit válaszolt érdeklődésünkre, hogy fontos neki, hogy "az unikális és historikus erőmű vezérlője kitűnő állapotban maradjon" (inkább kerüljön). A vélhető felújítás a BudaPart beruházás későbbi fejlesztési ütemének a része, a tervek szerint jövő év tavaszától újra látogatható lesz az impozáns terem.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Végleg otthagyja a parlamentet a volt jobbikos Hegedűs Lórántné

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Hivatalos: Felfüggesztik a Fideszt a Néppártban

Most épp egy alig pár napos McLarenben tűnt fel Josh Cartu budapesti milliárdos – videó

Most épp egy alig pár napos McLarenben tűnt fel Josh Cartu budapesti milliárdos – videó

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

Biztos, hogy ezt akarom érezni magamon?

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

A CEU várja a Néppárt küldötteit, akik a magyar jogállamiságot vizsgálják

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van