szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németországot nehéz lesz ugyan beérni, de sokat fejlődött az elmúlt 10 évben Magyarország a szemét-újrahasznosítás terén.

A németek hasznosítják újra legnagyobb arányban a szemetet, míg a dánoknál termelődik a legtöbb szemét – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség november közepén közzétett jelentéséből.

A jelentés 2004-től 2014-ig vizsgálta az egyes országok szeméttel kapcsolatos statisztikáit, és ebből az derül ki, hogy Európában messze a legtöbb szemetet Dániában termelik: itt évente 758 kilogramm szemét keletkezik per fő. Svájc a második legtöbb szemetet termelő ország 730 kilogrammal, de a harmadik helyezett Németországban is 618 kilogramm szemetet termelnek évente fejenként.

Az OECD tavalyi jelentése szerint világszinten egyébként Dánia után az Egyesült Államokban termelik a legtöbb szemetet, Svájcot is megelőzve, az újrahasznosítás aránya azonban csak 30 százalék körüli Amerikában.

A németek azonban ezt a legnagyobb arányban hasznosítják újra: a statisztikák szerint a keletkezett szemét 64 százalékát sikerül újrahasznosítaniuk, de Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Hollandiában és Svédországban is 50 százalék feletti a szemét-újrahasznosítás aránya. A legrosszabbul Bosznia-Hercegovina áll, ott egyáltalán nincs újrahasznosítás, de Szerbiában és Törökországban is csak 1 százalékot sikerült újrahasznosítani.

Az élen járókhoz képest Magyarország meglehetősen kevés szemetet termel, nálunk 2014-ben fejenként 385 kilogramm szemét keletkezett fejenként, ez pedig azt jelenti, hogy valamivel több mint egy kilogrammot termelünk naponta. 2004-ben még 454 kilogramm per fő szemét keletkezett Magyarországon, vagyis sikerült ezt csökkenteni is.

Az újrahasznosítási arányt tekintve Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az összes európai ország között, a 19. helyet szerezte meg. 2014-ben a szemét 31 százalékát sikerült újrahasznosítani, ami komoly előrelépés a 2004-es 12 százalékhoz képest.

A leginkább a nyugat-dunántúli régióban magas az újrahasznosítás aránya, itt a 40-50 százalékot is eléri, de a fővárost is magába foglaló Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön is 30-40 százalékos az arány. A leginkább Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, vagyis az ország északkeleti részein alacsony az újrahasznosítás, ott csak a szemét 10-20 százalékát hasznosítják újra.

Az országjelentés kitér arra is, hogy igen pozitív a lakosság hozzáállása a szelektív hulladékgyűjtéshez, széles körben támogatják az újrahasznosítást és sokan használják a közterületekre kitett szelektív gyűjtőket, a következő lépés azonban az lenne, hogy felhasználva a pozitív hozzáállást rögtön a forrásnál, vagyis a háztartásokban kellene szelektálni a szemetet.

A jelentés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a komposztálással kapcsolatban még van mit fejlődni, mert bár vannak olyan hulladéklerakók, amelyek komposztot gyártanak szemétből, de nehezen találnak erre piacot. Növelni kellene a biohulladék és a komposzt felhasználásának elfogadottságát a mezőgazdaságban, és a házi komposztálást is jobban kellene propagálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos gázolás Rákosrendezőnél

Halálos gázolás Rákosrendezőnél

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását

Operatív törzs: A kormány ma vizsgálja felül a korlátozások fenntartását