szerző:
hvg.hu

Németországot nehéz lesz ugyan beérni, de sokat fejlődött az elmúlt 10 évben Magyarország a szemét-újrahasznosítás terén.

A németek hasznosítják újra legnagyobb arányban a szemetet, míg a dánoknál termelődik a legtöbb szemét – derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség november közepén közzétett jelentéséből.

A jelentés 2004-től 2014-ig vizsgálta az egyes országok szeméttel kapcsolatos statisztikáit, és ebből az derül ki, hogy Európában messze a legtöbb szemetet Dániában termelik: itt évente 758 kilogramm szemét keletkezik per fő. Svájc a második legtöbb szemetet termelő ország 730 kilogrammal, de a harmadik helyezett Németországban is 618 kilogramm szemetet termelnek évente fejenként.

Az OECD tavalyi jelentése szerint világszinten egyébként Dánia után az Egyesült Államokban termelik a legtöbb szemetet, Svájcot is megelőzve, az újrahasznosítás aránya azonban csak 30 százalék körüli Amerikában.

A németek azonban ezt a legnagyobb arányban hasznosítják újra: a statisztikák szerint a keletkezett szemét 64 százalékát sikerül újrahasznosítaniuk, de Ausztriában, Belgiumban, Svájcban, Hollandiában és Svédországban is 50 százalék feletti a szemét-újrahasznosítás aránya. A legrosszabbul Bosznia-Hercegovina áll, ott egyáltalán nincs újrahasznosítás, de Szerbiában és Törökországban is csak 1 százalékot sikerült újrahasznosítani.

Az élen járókhoz képest Magyarország meglehetősen kevés szemetet termel, nálunk 2014-ben fejenként 385 kilogramm szemét keletkezett fejenként, ez pedig azt jelenti, hogy valamivel több mint egy kilogrammot termelünk naponta. 2004-ben még 454 kilogramm per fő szemét keletkezett Magyarországon, vagyis sikerült ezt csökkenteni is.

Az újrahasznosítási arányt tekintve Magyarország nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az összes európai ország között, a 19. helyet szerezte meg. 2014-ben a szemét 31 százalékát sikerült újrahasznosítani, ami komoly előrelépés a 2004-es 12 százalékhoz képest.

A leginkább a nyugat-dunántúli régióban magas az újrahasznosítás aránya, itt a 40-50 százalékot is eléri, de a fővárost is magába foglaló Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön is 30-40 százalékos az arány. A leginkább Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, vagyis az ország északkeleti részein alacsony az újrahasznosítás, ott csak a szemét 10-20 százalékát hasznosítják újra.

Az országjelentés kitér arra is, hogy igen pozitív a lakosság hozzáállása a szelektív hulladékgyűjtéshez, széles körben támogatják az újrahasznosítást és sokan használják a közterületekre kitett szelektív gyűjtőket, a következő lépés azonban az lenne, hogy felhasználva a pozitív hozzáállást rögtön a forrásnál, vagyis a háztartásokban kellene szelektálni a szemetet.

A jelentés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a komposztálással kapcsolatban még van mit fejlődni, mert bár vannak olyan hulladéklerakók, amelyek komposztot gyártanak szemétből, de nehezen találnak erre piacot. Növelni kellene a biohulladék és a komposzt felhasználásának elfogadottságát a mezőgazdaságban, és a házi komposztálást is jobban kellene propagálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!