szerző:
hvg.hu

Miközben a főpolgármester nyilvánosan arról beszélt, hogy új terveket készíttetnek a római-parti gátra, sőt megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy mégse közvetlenül a vízparton épüljön a védmű, kiderült: a Vízművek már el is kezdte a 800-1000 fa kivágásával járó előmunkálatokat. Amikor Tarlós ezt meghallotta, azt mondta, azonnal leállítja a Vízművek munkálatait.

Egyelőre győztek a fák, legalábbis Tarlós István főpolgármester azt mondta az Index megkeresésére, hogy azonnal felfüggeszti a Római-partra tervezett mobilgát alatti vízvezeték kiváltására elindult munkát.

A tervezett mobilgát-beruházás keretében gyakorlatilag teljesen kiirtanák a fákat a Római-partról. A kevésbé környezetpusztító gátért küzdő Fák A Rómain csoport megszerezte azt a szerződést, amely szerint a Vízművek már decemberben nekiesett volna a mobilgát alatti vezeték kiváltásának, de közben a védmű nyomvonalának tervei és az alternatív nyomvonal vizsgálata még el sem készült.

Tarlós bő egy hete azt mondta, új tervek készülnek a római-parti mobilgátra, sőt megvizsgálják az eredeti árteret határoló Nánási út – Királyok útja nyomvonal lehetőségét is, de közben a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Vízművek már leszerződött arról, hogy december elején kezdik a munkálatokat a tervezett mobilgát alatti vezeték kiváltására.

A Fák A Rómain szerint ezek szerint Tarlós bejelentése az új tervekről egyszerű porhintés volt, és a közműkiváltás miatt 800-1000 fát rövid időn belül kivághatnak. Az építkezést már a nyáron elkezdték előkészíteni a Vízművek pünkösdfürdői telepén, most érnének ki a munkálatokkal a közterületre. A civilek úgy tartják, hogy ez a mobilgát-beruházás előretolt trójai falova: mivel a vízvezeték miatt úgyis le kell tarolni, fel kell túrni a partot, a gátépítés ellen már nemigen lehet érvelni.

A Fák a Rómain december 11-re tervezi Tél a Rómain című rendezvényét, amelynek eredeti célja a part különleges, téli hangulatának bemutatása lenne, de a szervezők azt ígérték, ha úgy adódik, a Rómain elkezdődő munkálatok leállítására fordítják a rendezvényt.

A helyiek és a civilek továbbra is a jelenlegi fővédvonal mentén, tehát a Nánási út és a Királyok útja vonalában tartják észszerűnek a gát megépítését – mondta a Fák a Rómain. Ezzel megmaradna az utolsó természetes budapesti Duna-part karaktere, és a beruházás is olcsóbb lenne, valamint nagyobb biztonságot adna.

Tarlós a fentiekre úgy reagált, hogy január közepéig felfüggeszti a vízvezetékcserét a Római-parton, amíg az általa nyilvánosan emlegetett alternatív tanulmányterv nem készül el. Fel is kérte Haranghy Csabát, a Vízművek vezérigazgatóját a munkálatok leállítására.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Újraindul a Családi kör

Újraindul a Családi kör

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

A Franz Ferdinand énekese a Sziget után ismét mogyoróallergiás rohamot kapott

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

Katasztrófa lenne a megállapodás nélküli Brexit Hammond szerint

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

"Ha közéjük tartozol, tartani kell a szádat"

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Egyelőre mégsem költözik Jeruzsálembe Románia izraeli nagykövetsége

Egy budapesti irodaházba vezetnek a balatoni luxuslakópark szálai

Egy budapesti irodaházba vezetnek a balatoni luxuslakópark szálai