szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarországon rengetegen nem is tudnak arról, hogy HIV-fertőzöttek – írta a Magyar Nemzet.

Minden évben 250-300 új beteget regisztrálnak az országban, és köztük nem csak tünetmentes vírushordozók vannak, egyre nagyobb ugyanis az AIDS-stádiumban lévő páciensek aránya – mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológusa.

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adataiból kiderült, hogy hazánkban 3237 regisztrált HIV-fertőzött beteg él, ám Szlávik János szerint rajtuk kívül legalább négyezren vannak azok, akik egyáltalán nem tudják, hogy megfertőződtek. Ezért volna fontos, hogy sokkal több HIV-szűrőállomás létesüljön, mint amennyi jelenleg elérhető az országban, hiszen nagyon alacsony azoknak a száma, akik részt vettek ilyen vizsgálaton.

Tavaly összesen nyolcvanezer szűrést végeztek itthon, ami egy tízmilliós országban drámaian alacsony szám. A betegség akár 5-10 évig is tünetmentesen lappanghat, és minden évben 40-50 beteget már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni.

Csütörtökön a tisztiorvosi szolgálat közleményt adott ki, amiben azt írták, hazánkban a legfrissebb eredmények alapján az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzőttek száma. Felidézték, hogy 1986-óta van lehetőség az anonim HIV szűrővizsgálatra az ország több mint száz pontján, ami mindenkinek ingyenes.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A Moderna is elindította koronavírus-vakcinája engedélyezési folyamatát az USA-ban és Európában

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A tiltakozások ellenére leáll az autógyártás az egyik Renault-üzemben

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is