Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?

A törvényi előírásokat be nem tartva tagadta meg egy orvos egy Magyarországon született menekült kisfiútól a kötelező védőoltást.

Megtagadta a kötelező védőoltások beadását egy kiskunhalasi háziorvos egy féléves, kongói babának, aki itt született, és akinek a szülei menekültek. Születésekor édesapja menekültügyi őrizetben volt, és még édesanyja sem rendelkezett végleges státusszal (azóta mindketten védelmet kaptak).

Pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében ez nem lehetett volna akadálya annak, hogy a kisfiú hozzáférjen az alapvető egészségügyi ellátáshoz, így a kötelező védőoltásokhoz – állítja a kisfiú családját segítő Magyar Helsinki Bizottság. A háziorvos azonban a nyáron mégsem oltotta be a kisfiút, mondván, a fiú nem rendelkezett taj-kártyával, így az orvos értelmezése szerint nem jogosult a magyar egészségügyi ellátásra.

A Helsinki Bizottság szerint a törvény egyértelműen fogalmaz: az életkorhoz kötött védőoltásokat meg kell kapnia a menedékkérő gyerekeknek is. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tájékoztatása szerint a menedékkérők addig, amíg kérelmük elbírálásra nem kerül, a hivatal által kiállított humanitárius tartózkodási engedélyükkel igazolhatják magukat az orvosi rendelőkben, mert amíg ügyük nem zárul le, nem kapnak taj-kártyát. Ha a menedékkérő bemutatja a tartózkodási engedélyét, az azon található sorszám és tartózkodási hely regisztrálásával az orvosok kötelesek ellátást nyújtani.

A jogvédő szervezet közbenjárására, egy másik orvostól a kongói kisfiú is megkapta a kötelező oltást, sőt még azokat a nem kötelezőket is, „amelyekre futotta az őt segítő jó szándékú emberek pénztárcájából”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott

300 ezres büntetést kapott a szolnoki BMW-s, aki 50 helyett 146-tal száguldozott