szerző:
Zelki Benjámin

A fővárosi képviselőkkel csak szerda reggel osztottak meg egy olyan, negyven oldalas kiegészítést, amelyet a Kopaszi gáthoz tervezett Garancsi-féle toronyházat engedélyező előterjesztéshez csatoltak. A javaslatot úgy fogadták el, hogy a terv átdolgozását javasló bizottság vezetője szavazás előtt távozott a közgyűlésről.

Elfogadta a fővárosi közgyűlés a Kopaszi-gáthoz építendő Garancsi-magasházat. A Szeneczey Balázs főpolgrámester-helyettes által jegyzett előterjesztés elfogadásával módosították Budapest főváros településszerkezeti tervét (TSZT 2015) és Budapest főváros rendezési szabályzatát (FRSZ) a Buda-part ingatlanfejlesztés keretében megvalósuló 120 méteres magasház érdekében.

Tokody Marcell Jobbikos képviselő azt mondta, az asztalukon található egy 40 oldalas kiegészítés, melyet ma reggel láttak először, ezt ennyi idő alatt nem lehet rendesen megismerni és ez alapján felelősen dönteni, ezért kéri, hogy az ügyről szavazzanak inkább januárban. Horváth Csaba szocialista, és Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő is felszólalt annak érdekében, hogy az indítványt vegyék le a mai napirendről. Ha a beruházó jószándékú és tisztességes, és nincsen semmilyen rendkívüli dolog, miért nem lehetne a januári közgyűlésen tárgyalni, mi ez a rendkívüli sürgősség? – kérdezte Horváth.

Gy. Németh Erzsébet felelőtlennek nevezte Szeneczeyt, amiért csak jogi kérdésként kezeli az ügyet, annak ellenére, hogy ő a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Szeneczey szerint a városnak akkor jó, ha a fejlesztésnek teret enged, noha nem minden áron. Csárdi Antal LMP-s képviselő szerint a terület közlekedése sem megoldott, noha 30-40 ezer ember is megfordulhat majd arra.  Horváth hozzátette, ő alapvetően magasházpárti, de az hozzon létre értéket, minőséget képviseljen, és ne csak kormányközeli befektetők profitszerzését. 

A bizottság a halasztást elutasította, de elutasította Csárdi azon javaslatát is, hogy kérdezzék meg a főépítészt az ügyről. A módosítást elfogadta a közgyűlés.

Horváth Csaba szocialista képviselő a hvg.hu-nak azt mondta, a módosítást 100 éves nagyságrendben hozzátehet vagy elronthat Budapest látványában. Kérdésünkre elismerte, korábban még Molnár Gyula XI. kerületi polgásmester idejében is terveztek a Kopaszi-gátra  magasházat, ám az csak 45+10 m-es lett volna, fele ekkora beépíthetőséggel, most duplája lenne a beépíthetőség, és több mint kétszerese a magasság. 

Korábban a Riz Levente fideszes XVII. kerületi polgármester által vezetett fővárosi városfejlesztési bizottság ülésén egyhangúlag a terv átdolgozását szavazták meg. Riz Levente a közgyűlésről a szünetben, az elfogadás előtt távozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!