szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brüsszel új javaslattal állt elő, bedobta a kötelező szétosztást, ezt a kormány nem hagyná. A PISA-teszt eredménye mellett nem lehet elmenni szó nélkül, nem Balog Zoltán a felelős, de a miniszter majd egyeztet a pedagógusokkal. A polgármesterek örülhetnek, mert emelkedik a juttatásuk. A gyerekes kormányhivatalnokok jól jártak, de általános prémium nincs.

Orbán Viktor szerint a jövő heti Európai Tanács ülése kulcsfontosságú a bevándorlás kérdésében – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a téma a kormányülés egyik fontos témája volt. A miniszter szerint Magyarországot Brüsszelben sarokba akarják szorítani Brüsszelben, az Európai Bizottság és néhány nagyobb tagállam rászánta magát arra, hogy áttörést ér el jövő héten a migráció kezelésének kérdésében. Az előkészítő dokumentumokban felbukkant egy új fogalom, a kötelező szétosztás, Lázár szerint erről akarnak kikényszeríteni döntést. A kötelező szolidaritás is előkerült.

Lázár azt mondta, Magyarország nem tudja elfogadni a kötelező szétosztást, nem létezik olyan politikai ajánlat, ami létrehozhatja ezt, a kormány kezét köti a népszavazás eredménye, a 3,3 millió ember álláspontja. Kötelező helyett önkéntes mechanizmust akar a kormány. A kötelező szolidaritásnál meg figyelembe kell venni, hogy Magyarország mennyit költött az uniós határok védelmére.

A kormány szerint a migránsokat nem kell beengedni Európába, a bent lévőket pedig nem szétosztani kell, hanem összegyűjteni és kivinni az EU-n kívülre, ahol lefolytathatják a szükséges eljárásokat.

PISA-teszt: nem Balog a felelős

A magyar oktatás teljesítményéről szóló jelentéseket is átnézték (több is volt az elmúlt időszakban), a kormány arra kérte Balog Zoltán oktatásért felelős minisztert, hogy kezdeményezzen tárgyalást a pedagógusok érdekképviseletével. A kormány úgy látja, az oktatás tartalmával is foglalkozni kell, a pedagógusképzést is érintheti a változás. Az EU jelentése szerint az EU-s átlagnál többet költ az ország oktatásra – mondja Lázár. Az oktatás eredménye java részt azon múlik, mit tanítanak.

"Több kutatás van, egyik szerint versenyképes a felhalmozott tudás, a másik szerint a tudás alkalmazásában van nehézség."

Nem a pedagógusokon kérik számon az eredményt, de le kell ülni és beszélni kell róla, emellett az eredmény mellett nem lehet elmenni, ez a pedagógusokról is szól.

A minisztert többen is kérdezték a kormányinfón Balog Zoltán felelősségéről, illetve arról, menesztik-e a minisztert a drámai eredmény után. Lázár János ezekre azt mondta,

"miután nem az oktatási miniszter áll a katedrán és ül a padban, nem Balog a felelős. Az eredményt a kormánytagokon nem lehet számon kérni."

Az eredmények 2004 óta romlanak a miniszter szerint (szövegértésből éppenséggel nem, ott idő közben volt javulás is – a szerk.), de ebbe sem ő, sem Balog nem nyugszik bele. Azt megállapítani, hogy Nyugat-Európához képest le vagyunk maradva, nem kell nagy kutatás, elég kinézni az ablakon, az igazi kérdés, hogy Közép-Európához képest hogyan állunk – tette hozzá Lázár. A PISA-felmérés legnagyobb kritikája, hogy a lengyelek csináltak reformot, látszik is a változás.

A kulcs a pedagógusok, és nem a kormány kezében van, a tartalomért a kormány nem tudja egyedül vállalni a felelősséget, ezért kellenek a szakmai egyeztetések.

Nemcsak tartalmi, módszertani problémák is vannak.

"Nincs olyan politikus, aki meg tudja mondani, hogy kellene úgy tanítani, hogy jobb legyen a szövegértés, ezt tudósok és tanárok tudják megmondani. Senki nem mer arról dönteni, hogy mit ne tanuljanak a gyerekek, például hogy a görög irodalmat ne három hétig, csak három napig tanítsák. Erről óriási vita robbanna ki."

Politikusok – és a kormánytagok – egy része ki sem tudná tölteni a PISA-tesztet – viccelődött Lázár, azonban azt is elmondta, a 9 évfolyamos oktatás bevezetésének a következő három évben nincs realitása.

Lázár szerint nem méltányos felhánytorgatni és számon kérni Balogon azt sem, hogy a kulturális bizottság ülésén kiderült, nem tudja pontosan, mit takar a funkcionális analfabéták fogalma. A miniszter szerint egyébként reális, hogy 20 százalék a funkcionális analfabéták aránya, de Amerikában még rosszabb számok vannak.

Ha már Balog: rákérdeztek arra is, Balog Zoltán lesz-e Áder János köztársasági elnök utódja. Lázár erre azt a kitérő választ adta, hogy erről a jelölőknek és a parlamentnek kell döntenie, egy következő kérdésre, hogy alkalmasnak tartaná-e, azt mondta, szerinte kiváló miniszter Balog.

A polgármestereknek jó lesz az év vége

Kistelepülési polgármesterek béréről ötpárti konszenzus van a parlamentben, a pártok kérték, hogy a béremelést a kormány támogassa. Az lenne a méltányos, ha minden polgármester bérét emelnék. Az 1500 fő fölötti települések polgármesteri béréhez is hozzányúljanak. A szegényebb településen a béremelést az állam átvállalja, ahol ki tudják fizetni, ott a településnek kell. Tarlós továbbra is miniszteri fizetést kap, az egy szinttel lejjebbi polgármesterek államtitkári fizetést vihetnek haza, ha megszavazza a parlament a javaslatot, a többi polgármester javadalmazását ehhez képest számolják ki.

Ha már a jövő héten elfogadják, januártól emelkedik a polgármesterek bére.

Az EU-s pénzeknél a kormány elfogadta az ellenzék javaslatát, hogy legyen eseti bizottság a Parlamentben, hogy a 2007–13 közötti és későbbi forrásfelhasználást monitorozza. A pályázati rendszer egyszerűsítéséről is döntött a kormány, de lesz ötpárti egyeztetés is a pályázatokkal kapcsolatban.

Nem az Erzsébet-utalvánnyal érkezik Orbán levele

Valóban levelet küld Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak, azonban ez nem abban a borítékban lesz, amiben a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány – mondta Lázár János. Szavai alapján úgy tűnik, a nyugdíjasok nem egy nagy címletben kapják majd az utalványt. Arról is beszélt, nem szokatlan, hogy a kormányhivatalnokok terepre mennek – voltak, akik tanyaösszeírásban vettek részt –, ezért javasolta először, hogy ők vigyék ki az utalványt a postások helyett. Beszélt a kormányhivatalokat vezető kormánymegbízottakkal, akik nem tartották aggályosnak az ötletet, a feladatot végrehajthatónak találták, ha van elég idő – 3-4 hét – a kézbesítésre. A döntés előtt nem egyeztettek a szakszervezettel, melynek vezetője, Boros Péterné számos kifogással előállt. Ezek nem jogi, hanem emberi természetűek voltak, Lázár elfogadta az érveket, ezért döntöttek mégis a Posta mellett. Az állami cég új, a korábbinál 20 százalékkal kedvezőbb ajánlatot tett. Lázár szerint itt nyomásgyakorlásról szó sem volt.

Nem tudja pontosan, mikor kezdik a kézbesítést, az utalványok elkészítésén múlik.

Miért léptek ki a Nyílt Kormányzati Együttműködésből?

Lázár azt mondta, azt hitték, ez olyan szervezet, ahol a tagokkal korrektül bánnak, a kormány elmondhatja a saját olvasatát is. Ez nem valósult meg. "Nem az a baj, hogy a kormányt megbélyegző jelentés születik, nem átírni akartuk, de akkor korrekt egy jelentés, ha a kormány álláspontja is benne van." Ezt megtagadták, így nincs értelme ott maradni az asztalnál. Azt nem indokolták meg, miért nem közölték a kormány álláspontját.

Metróbaleset – a kormány besegít

A kormány nem szól bele hatósági szóval a metró üzemeltetésébe, ez fővárosi kérdés, Ha Tarlós István főpolgármester a kormányhoz fordul, kap segítséget, akár pénzügyit, akár a metrópótlás buszos megszervezésében.

"A metróvonalak leállításáról nem a kormány dönt, hanem a főváros, krízishelyzet esetén a kormány helyt áll."

Simonka, ingatlanmutyi, nyilatkozatstop

Lázár szerint életszerű, hogy a kórházigazgatók fenntartói engedéllyel nyilatkozzanak, ebben nem lát rendkívülit. Nem tudja, miért nem akkor rendezték ezt, mikor állami fenntartásba kerültek a kórházak, de eddig is szigorú nyilatkozati szabályok voltak érvényben. A magánorvos nyilatkozhat, és a betegnek sem tiltja meg senki, hogy beszéljen az állapotáról vagy az ellátásról. A miniszter szakmai egyeztetést kezdeményez majd arról, mi szerepeljen egy leleten, arról régi vita folyik, a betegnek mit van joga tudni, milyen tájékoztatást kell kapnia.

Lázár arról is beszélt, évente 130 ezer ember hal meg, azonban ha a 45 év feletti korosztály rendszeresen járna szűrővizsgálatokra, csökkenthető lenne a halálozás, a korai felismerés a legfontosabb. A következő évek nagy kihívása, hogy a drága onkológiai gyógyszereket finanszírozza-e az állam, vagy sem. Azt mondta, van elég pénz a daganatosok diagnosztizálására, szűrésére és ellátására.

Az RTL Klub szerint nyomozás folyik Simonka György fideszes politikus ellen, Lázár szerint azonban ez kizárt, miután Simonka mentelmi jogát nem függesztették fel. Márpedig képviselő ellen csak így lehet nyomozni, a Simonkával összefüggésbe hozott eljárás ismeretlen tettes ellen folyik, de hangsúlyozta, a Fideszben van életvezetési szabály: mindenkinek helyt kell tudni állni magáért, Simonka Györgyre is ezt tudja mondani.

Arra, hogy a GFK szerint kevés lesz a béremelés, és hogy hány betöltetlen álláshely betöltésre lesz elég, Lázár azt mondta, 50-70 ezer üres álláshely van, Magyarországon a cégek többségének bért kell emelni, hogy megőrizze a munkavállalókat. Munkáltatói adócsökkentéssel is segít a kormány, ez, meg a minimálbér-emelés elég lesz.

Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatóságát nem kommentálja, erről Seszták minisztert, illetve a Szerencsejáték Zrt.-t kell megkérdezni.

Ha turizmusról és exportról van szó, rendben van, hogy az Eximbank magánembereket finanszíroz.

Tasnádi László államtitkár lemondásáról nem látott papírt, nem tud még ilyen ötletről és kezdeményezésről.

"December elseje nekünk nem ünnep, ezért álszentség lenne, ha ott lennénk a román ünnepen" – mondta Lázár, miért nem mentek kormányzati tisztviselők a román nemzeti ünnepen rendezett fogadásokon.

A rezsicsökkentés megvédése érdekében a kormány kész bírósághoz is fordulni, Brüsszellel szemben.

A szuperkórház építése hátterében nincs ingatlanmutyi, nem ismeri azt a fideszest, akinek négy telkét is felhasználják majd a szuperkórház-építéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni

Marabu Féknyúz: Saját lábon állni

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban