szerző:
MTI / hvg.hu

A társadalom elöregedése miatt egyre többen fogják igénybe venni az egészségügyet, ezt a szakápolókkal oldanák meg. Az egészségügyi államtitkár szerint már kevesebb orvos vándorol ki és a kórházi várólisták is csökkentek, de gondolkoznak a kötelező időpontkérés bevezetésén a járóbeteg-ellátásban.

A társadalom elöregedése nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert, és hiába lesz több forrás az egészségügyre, a demográfiai helyzetből fakadóan növekedni fog a felhasználás – mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken egy szakmai konferencián Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, bár az örömteli, hogy nőtt a születéskor várható élettartam, a demográfiai változásokból adódóan nagymértékben nő majd azoknak a száma, akik több figyelmet igényelnek az ellátás során.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy több kompetenciát kell adni a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápolóknak, így csökkentve az orvosi terheket.

Ónodi-Szűcs azt is elismerte, hogy kevés a szakdolgozó az ágazatban, és a képzésben részesülők száma is kevesebb, mint az OECD-átlag. Az államtitkár ehhez kapcsolódva megemlítette azt a 4,4 milliárd forintos forrást, amelyet ápolói ösztöndíjprogramként szán a kormány az emberi erőforrások fejlesztési operatív program forrásából.

Az államtitkár azt mondta, az idén már kevesebben kértek a külföldi munkavégzéshez hatósági igazolást, 2010-ben még 755-en, tavaly már csak 393-an. Azt is elmondta, hogy a rezidensi ösztöndíjrendszerben aki jelentkezett, az kap támogatást.

A béremeléssel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, nem hagyják "összecsúszni" az ágazati bértáblákat a megemelt minimálbér miatt, a tárca álláspontja az, hogy az eddigi értékeket fent kell tartani.

Ónodi-Szűcs szerint csökkentek a várólisták is, míg 2012-ben 70 ezer beteg várakozott ellátásra, ez a szám tavaly 35 125-re, idén novemberre 28 539-re csökkent. Hozzátette: tervek vannak arra vonatkozóan, hogy a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzést vezetne be az államtitkárság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Teljes felújítás, az összes jármű cseréje, jobb jegyautomaták – jön a nagy HÉV-fejlesztés

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség

Izgalmas expedícióba vág az Európai Űrügynökség