Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

A Magyar Orvosi Kamara állítja, azért nem indítottak korábban etikai eljárást a veszprémi orvos ellen, mert nem tudtak az ügyről. A jogerősen elítélt onkológusspecialista operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el betegeitől.

Sértődött hangvételű közleményben reagált a Magyar Orvosi Kamara az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) hétfői nyílt levelére.

A levél szerzői és aláírói hivatalos állásfoglalást vártak Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának elnökétől annak az onkológus nőgyógyásznak az ügyében, akit másodfokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Veszprémi Törvényszék, miután bebizonyosodott, hogy pénzt kért  betegeitől életmentő műtétekért, vizsgálatokért: operációkért 150 ezer, vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot.

“Véleményünk szerint az orvosközösség belső viszonyait és társadalmi megítélését jelentősen befolyásolja a fenti történet végkimenetele. Szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást” - írták az orvosok.

Odaszúrtak az orvosoknak

A MOK kedd esti válaszközleményében azt írta, hogy vezető testületei tisztában vannak felelőségükkel és a szükséges teendőikkel is. “Anélkül, hogy erre bárkik – főként az orvosi kamara tagjai, az alapvető kamarai szabályokat sem ismerve – nyílt levélben szólítsák fel őket, különösen akkor, amikor az aláírók között a veszprémi kórház orvosa is fellelhető.”

©

Alapvető szabályok alatt azt értik, hogy szerintük a levél íróinak mint kamarai tagoknak tudniuk kellene, hogy ilyen esetben nem az etikai kollégium, hanem a bizottság az illetékes. Ezt Éger István, a MOK elnöke sem felejtette el felhánytorgatni az mno.hu-nak adott keddi nyilatkozatában. A másik veszprémi orvos, akit említenek, az pedig Tamás Dénes, a ReSzaSz elnöke.

Kellő időben, kellő erővel

Azt, hogy még nem indult etikai eljárás az elítélt hálapénzes orvos ügyében, azzal magyarázza a MOK, hogy csak az elmúlt napokban értesültek az ügyben született jogerős ítéletről. Hozzátéve, hogy sem a büntetőfeljelentést eszközlő kórházigazgató, sem az ügy sértettjei nem fordultak a MOK etikai bizottságához, és a bíróság sem értesítette még a kamarát az illető orvos elítéléséről.

Azt is megemlítik, hogy a korábbi politikai döntések miatt nincsenek megfelelő eszközeik arra, hogy kellő időben és erővel tudjanak fellépni a kamara  “soraiból kivetni valók ellen.”

“Mint eddig minden alkalommal, ezúttal is elítélünk bármely, az etikai kódexbe ütköző orvosi magatartást, és megtesszük a szükséges és jogkövető lépéseket”

- zárul a közlemény.

Már egy hete megszületett az ítélet

A MOK-nak törvényi kötelezettsége az eljárás megindítása, ugyanis az egészségügyben működő szakmai kamarák működésére vonatkozó törvény szerint "az etikai eljárást az etikai vétség gyanújáról való tudomásszerzés esetén hivatalból kell megindítani. Az etikai eljárás megindításáról – ha az eljárás panaszbejelentés alapján indult – az eljárás megindításával egyidejűleg írásban értesíteni kell a panaszost is."

A kamara mentegetőzése azért is tűnhet gyengének, mert az ügyről már az 1001 orvos… és a ReSzaSz nyílt levele előtt is lehetett olvasni a sajtóban. A Hírt TV például már múlt hét kedden hírt adott az onkológusspecialistát elmarasztaló ítéletről, a MOK részéről mégsem érkezett reakció, és az etikai eljárást sem indították meg.

Éger István szerint erre nem is lett volna lehetőségük, mert az ítélet óta most szerdán ül össze először az elnökség.

Nem tilthatják el örökre

A MOK-elnök tegnap úgy nyilatkozott, hogy a testület országos elnöksége várhatóan feljelentést tesz az etikai bizottságnál az onkológus nőgyógyásznak az ügyében. Éger azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Csolnoky Ferenc Kórház orvosát egy időre kizárják a kamarából, ami azt jelentené, hogy nem praktizálhat.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke

Hozzátéve, hogy a kamarának nincs joga arra, hogy bárkit korlátlanul eltiltson a szakma gyakorlásától, vagyis a kizárás ellenére idővel ismét praktizálhat majd. A tízrendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetésért akár 7 év börtön is kaphatott volna az orvos, de végül csak öt év felfüggesztettre ítélték. A bíró ezt azzal indokolta, hogy a főorvos szakmai tudására nagy szükség van.

Harcolnak a hálapénz ellen

"A kormány a béremelésekkel harcol a hálapénzek ellen" - mondta hétfőn Rétvári Bence, az Emmi államtitkára az M1-en. A veszprémi nőgyógyász ügyében ezért megkerestük a minisztérium alá tartozó egészségügyért felelős államtitkárságot is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi az államtitkárság álláspontja az ügyben, elfogadhatónak tartják-e a bíró érvelését, illetve az eset miatt  felmerülhet-e a hálapénz elfogadására vonatkozó törvények felülvizsgálata, szigorítása.

Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három magyar cég egy listára került a Revoluttal

Három magyar cég egy listára került a Revoluttal

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között

Sok külföldi munkás és sofőr van a bejrúti robbanás áldozatai között