szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

A városligeti faátültetések szakszerűségéről tartott sajtóbeszélgetésen azt állították, a fák túlnyomó része túléli majd az átültetést. A Ligetvédők és a Greenpeace szerint a növények költöztetése nem megfelelően zajlik.

A Városligetben zajló faátültetésekről tartott sajtóbeszélgetést csütörtökön a Városliget Zrt. Az eseményen részt vett Tom Braam, a műveleteket végző német Opitz GmbH vezetője, és Kóródy Olivér, a Galapagos Zoo Service Kft. ügyvezetője, aki a német cég magyar partnere, valamint jelen volt Gyorgyevics Benedek, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgatója is.

A Ligetvédők kedden a faátültetéseket megpróbálták akadályozni, mondván, hogy azok szerintük szakszerűtlenek, és a növények jó része nem fogja túlélni a beavatkozásokat. A sajtóbeszélgetés előtt a helyszínen tiltakozó civilek és a Greenpeace is közleményt adott ki, melyek állításait az átültetéseket végző cég igyekezett cáfolni, és kiemelték, hogy Európa-szerte bizonyított technikával dolgoznak.

Érvek és ellenérvek

  • A Greenpeace sajtóközleményében azt írta, egy 20 évnél idősebb fa géppel nem ültethető át biztonságosan. Kóródy szerint a művelet sikeressége nem korhoz, hanem a fa átmérőjéhez kötött.

  • A Ligetvédők szerint a gép 38 centiméteres törzsátmérőig tudja úgy átültetni a fákat, hogy a beavatkozást a növény túlélje. Kóródy azonban azt mondta, 47 cm törzsátmérőig tud a gép biztonsággal fát mozgatni.

  • A Ligetvédők szerint a fák átültetését minimum 1 év előkészületnek kell megelőznie, a koros fáknál ez akár 2 év is lehet. Kóródy szerint ez a gépi technológia, ha a műveletnek alávetendő fa körültekintően lett kiválasztva, nem igényel előkészítési munkálatokat.

  • A Ligetvédők szerint ez így nem faátültetés, hanem drága fakivágás, hiszen az áthelyezett növények nagy része nem fog megmaradni. Az Opitz szerint az általuk átültetett fák 95%-a sikerrel túléli a beavatkozást.

  • A Greenpeace szerint az áttelepített növényeket minimum 3 évig utógondozni kell. A ligeti fák utógondozását az Opitz végzi, ennek időtartama 2-5 év lesz.

Kóródy elmondta, az Opitz cég első mobil átültetőgépe 1971-ben készült el, a Budapestre érkezett jármű pedig egész Európában a legnagyobb. Az átültetést vegetációs időszakon kívül kell végezni, ezért került most sor a munkákra.

Vegyesek az eredmények

Az Állatkertben 56 fát ültettek át ezzel a technológiával, és további 5 nagyobb fa hosszabb előkészületet igénylő átültetése van folyamatban. Kóródy szerint még korai lenne a művelet sikerességét megállapítani, de várakozásaik szerint csak 3-4 egyed túlélése kérdéses.

A beszélgetésen felmerült, a Margitszigeten korábban ugyanezen cég által átültetett 25-30 fából sok kipusztult, valamint a II. János Pál pápa téren átültetett 11 fából is csak 3 élte túl a műveletet, ám ezen esetekben az utógondozást nem az Opitz végezte, és szerintük a kudarcnak ez az oka.

A Városliget Zrt. közlése szerint jelenleg 226 fa áll építési területen a Ligetben, ebből noha jogerős fakivágási engedélyük van – azok pótlásának kötelezettségével – a tiltakozások hatására 182-t átültetnek, 44-et azonban továbbra is ki kell hogy vágjanak, ám ezeket is pótolni fogják. A Zrt. igyekszik a lehető legtöbbet a Ligeten belül átültetni, a fák olyan helyre kerülnek majd, olyan ahol a tájépítészeti tervben megfelelőek lesznek. Azonban - teszik fel a kérdést a Ligetvédők - ha a Zrt eddig azt állította, hogy az új épületek nem vesznek el plusz helyet a parkból, akkor hogyhogy mégis át kell ültetni 182 fát?

Jelenleg 11 fa mozgatása van folyamatban: a leendő Zene háza területéről hat növényt már sikeresen áthelyeztek a Liget területén belül, a hetediket a Ligetvédők tiltakozása miatt nem tudták, ezért azt ideiglenesen a tahi faiskolába szállították. A további négy, nagyobb fa költöztetése előkészítés alatt áll, közülük három a Közlekedési Múzeumnál, egy a Zene házánál található.

Lesz új múzeum a választásokig

Gyorgyevics Benedek szerint az átültetések miatt nem lesz a Liget-projektben késedelem, a Zene háza területén megmaradó egy fa miatt sem, a növény éppen az építkezési területnek a határán áll, ezért módosítanak a terveken annyival, hogy a vonalon pont kívül essen.

A Zrt.-vezér elmondása szerint a Zene háza jelenleg közbeszerzési kiírás alatt áll, a Közlekedési Múzeum pályázata is hamarosan megjelenik. A tervek szerint jövő március-április táján elindul mindkét épület kivitelezése.

A hvg.hu kérdésére, hogy mit fognak látni a polgárok a Városligetben 2018-ban, a választások előtt, Gyorgyevics azt mondta, 2018 tavaszára a Szabolcs utcai OMRRK épülete meglesz, a Szépművészeti Múzeum felújítása is elkészül, a várható forgatókönyv szerint a Közlekedési Múzeum és a Zene háza is szerkezetkész lesz. Az ingatlanfejlesztő első embere szerint utóbbi épületek közül lesz, amelyik addigra részben megnyílhat, de 2018 során fog csak teljesen befejeződni mindkét létesítmény kivitelezése. A parkfelület tájépítészeti megújítását akkor még biztosan nem láthatják a városlakók, azt három elkülönített fázisban végzik, melyek 2019 végére, illetve 2020 elejére fejeződhetnek be.

Lapunk következő kérdésére, hogy nem merült-e fel a várható népszerűtlenségre való tekintettel – mivel akkor a választópolgárok építési területet fognak látni a Városligetben, míg ma közparkot -, hogy halasszák, illetve felfüggesszék a projektet, Gyorgyevics azt mondta, a Liget megújítása választási ciklusoktól független kérdés. Ők egy ingatlanfejlesztő cég, melynek feladata az, hogy a Liget-törvényben és a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott programot magas minőségben végrehajtsák. Következő kérdésünkre, hogy ez tehát „nem”-nek minősül-e, már nem kaptunk választ, ekkor ugyanis a szervezők megköszönték a részvételt és berekesztették az eseményt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Csak pár hónapig védhet a koronavírus elleni vakcina, ha elkészül

Csak pár hónapig védhet a koronavírus elleni vakcina, ha elkészül

Közös céget alapított az MVM és az orosz Roszatom

Közös céget alapított az MVM és az orosz Roszatom

Mire jók a zsiráfok foltjai?

Mire jók a zsiráfok foltjai?