szerző:
hvg.hu

A Fidesz támogatottságának csúcspontját az októberi népszavazás idején érte el, ám az akkori 28 százalékot nem tudta megtartani. A nagyobbik kormánypártnak minden hónapban több támogatója volt, mint az utána következő két pártnak együttesen.

A pártok támogatottságát vizsgáló friss közvélemény-kutatással jött ki a ZRI Závecz Research. A december első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy az elmúlt hetekben is csak kis mértékben módosult a pártok támogatottsága: a Fidesz tábora valamelyest megint csökkent, a novemberi 27-ről 25 százalékra. A Jobbik a múlt hónapban 13, most 12 százalékot ért el.

©

Az MSZP támogatottsága három hónapon át 1-1 százalékponttal emelkedett, most 12 százalékon áll. A DK és az LMP táborának mérete nem változott, az előbbi 5, utóbbi 3 százalékos. Ezúttal a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékot vonzott, az Együtt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak. A politikától távolságot tartó választópolgárok aránya 34-ről 36 százalékra bővült.

A biztos pártválasztók csoportjába a választópolgárok egyharmada tartozik. Ebben az aktív és elkötelezett csoportban a Fidesz 43 százalékot ért el, a Jobbik 20, az MSZP 18 százalékot kapott. A biztos szavazók 8 százaléka a DK támogatója, az LMP 4 százalékon áll. Az Együtt 3 százalékos, a Liberálisok, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékos aktív szavazói táborral rendelkezik.

©

A  kutatás összegzése szerint az idei évnek nincsenek nagy nyertesei és vesztesei: a pártok rangsora és a szavazótáborok nagysága alig változott. A Fidesz támogatottsága ebben az évben egy viszonylag szűk sávban, 24 és 28 százalék (1,9 millió és 2,2 millió fő) között hullámzott. A csúcspontot az októberi népszavazás idején érte el, ám az akkori 28 százalékot nem tudta megtartani, mostanáig abból 3 százalékpontot veszített. A kormánypárt első helyéhez idén egy pillanatig sem fért kétség, minden hónapban több támogatója volt, mint az utána következő két pártnak együttesen.

A Jobbik az év első felében 13 és 15 százalék közötti táborral rendelkezett, a nyáron ez 11-12 százalékra szűkült, majd ezt követően némileg magasabb értéken, 13 százalékon stabilizálódott. Decemberben ennél egy hajszállal kisebb, 12 százalékos a Jobbik híveinek aránya. Az idén a párt híveinek száma 900 ezer és 1,2 millió fő között alakult.

©

Az MSZP táborának mérete augusztusig alig változott, 10 és 12 százalék között alakult. Szeptemberben ennél valamivel kevesebben, 9 százaléknyian preferálták a szocialista pártot, majd lassan felfelé araszolva ismét elérte a 12 százalékot. Az MSZP-nek ebben az esztendőben 700 ezer fő volt a minimuma, 1 millió választópolgár a maximuma.

A Demokratikus Koalíciónak szinte végig ugyanakkora, 4-5 százalékos tábora volt. Két alkalommal, júniusban és októberben kissé meghaladta ezt a szintet, ekkor 6 százalékot kaptak. A DK 2016-ban 350-450 ezer főt tudott maga mögé állítani. Az LMP-nek is stabil támogatottsága volt az idén, 3-4 százalékot ért el, ami körülbelül 250-300 ezer szavazót jelent.

©

Az Együtt tábora a hónapok többségében 2 százalékos volt, a Liberálisoké 1 százalékos s ugyanezt az értéket a Párbeszéd is elérte a közelmúltban. Érdekes és figyelemre méltó fejlemény, hogy a népszavazási kampányban aktívnak mutatkozó Kétfarkú Kutyapárt az utóbbi hónapokban 1-2 százalékos szimpátiatáborra tett szert.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

A városban élő patkányok igazi gourmet-k a vidékiekhez képest

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Dragomán György: Ha ez a négy feltétel teljesül, elégedettek lehetünk egymással

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Jön Kásler magyarságkutatója, amelytől nem sok jót remélhetünk

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

Új műfajt talált az orosz propaganda a hírmanipulálásra

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz