szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat önkormányzat nem írta alá a tankerületi központokkal közösen készített megállapodásokat az iskolák átvételéről, ezért Tiszaeszláron, Csömörön, Gödöllőn, Dunaújvárosban, Eleken és Szegeden határozattal döntöttek erről - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik).

A Kliknél 483 megállapodást készítettek elő a tankerületi központok az önkormányzatokkal az oktatási intézmények átvételéről, nyolc önkormányzattal nem jött létre a megállapodás.A szervezet szerint a határidő lejárta előtt még két településsel sikerült megállapodniuk a központoknak.

A tankerületi központok január elsejétől az oktatási intézmények működtetői feladatait is átveszik a települési önkormányzatoktól, így a jövő évtől mind a fenntartással, mind pedig az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokért az állam felel.

A Klik szerint azért van szükség arra, hogy az állam szerepet vállaljon az iskolák fenntartásában, hogy kiegyenlítsék a területi különbségeket, biztosítsák az egyenlő feltételeket és garantálják a pedagógusok bérét.

A működtetői feladatok átvételével "a korábbinál egyértelműbbé válnak a viszonyok", teljes egészében az állam vállalja a felelősséget az intézményekért, a feladatellátáshoz szükséges forrás pedig tervezhetőbbé válik - írta a Klik.

Hozzátették, a tankerületi központok abban érdekeltek, hogy konstruktívan és a gyermekek érdekeit szem előtt tartva működjenek együtt az önkormányzatokkal. 

A Klik múlt pénteken már előrevetítette, hogy ha az átadás-átvételről szóló megállapodásokat december 15-ig nem írják alá az önkormányzatok, vagy nem teljes körűen jön létre a megállapodás, december 20-áig határozattal döntenek az oktatási intézmények átvételéről.

Milyen tulajdonjog az, amikor a tulajdonos semmit sem tehet a tulajdonával? Ezt kérdezte egy, a Budaörsi Infónak adott interjújában Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere. A város ugyan magától adta át az iskoláit, a polgármester mégsem elégedett. Szerinte nem nevezhető kompromisszumnak, ami történt, mint mondta, "Budaörsöt és a többi, iskolájához ragaszkodó önkormányzatot olyan helyzetbe hozta a törvény, hogy nem maradt sok választásunk: menteni kellett a menthetőt. Előrelátóan beleírták ugyanis a jogszabályba, hogy amelyik önkormányzat nem köti meg a KLIK-kel az iskolák átadásáról szóló szerződéseket december 15-ig, attól – a megküldött szerződés-tervezet alapján – egyoldalúan, miniszteri határozattal veszik azokat el".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!