szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy médiatudományi folyóirattal szegényebb lesz a magyar médiapaletta. 2017 elején jelenik meg utoljára a Médiakutató.

Egy összevont dupla számmal búcsúzik ez év elején a Médiakutató. A médiatudományi folyóirat 2000-ben indult, negyedévente jelent meg, főszerkesztője tavaly nyárig az alapító, Bajomi-Lázár Péter volt. Akkor új főszerkesztőt akkor nem választottak, a 11 tagú szerkesztőbizottság tagjai osztották meg egymás között a feladatokat – olvasható a Kreatívon.

Bajomi-Lázár Péter a megszűnéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „egy ilyen lap fenntartása pénzbe kerül, a pénz pedig elfogyott”. A fenntartási költségek évente átlagosan 5 millió forintot tettek ki.

A folyóiratot a Médiakutató Alapítvány mellett a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kara, illetve a Brand Content Kft. adja ki, a fenntartási költségeket egyrészt az előfizetésekből fedezték, másrészt a BGE is támogatta a kiadást.

A korábbi években a támogatók között cégek is voltak és állami pályázatokon is nyert az alapítvány pénzt. Utóbbival kapcsolatban Bajomi-Lázár Péter megjegyezte: az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) idejében az ilyen, szakmai munkát támogató pályázatokon is sikeresen indultak, de miután 2010-ben az ORTT-t összevonták a Nemzeti Hírközlési Hatósággal, és megszületett az NMHH, megszűntek ezek a pályázatok.

A NMHH a lépéssel egy időben saját hatáskörébe vonta a szakkönyv- és folyóiratkiadást, másoknak ilyen munkára nem ad már pénzt, saját kiadványuk van, az In Medias Res, ami 2012-ben debütált.

A Médiakutató archívuma egy ideig még elérhető online, de Bajomi-Lázár Péter szerint kizárólag internetes lapként nem működnek tovább, mert a szerzők ettől elhatárolódnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió