Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Azt hihetnénk, hogy az évek óta nem látott zord téli időjárás a kártevőket is megviseli, de sajnos a patkányok és a poloskák simán átvészelik majd az extrém időjárást. Nem úgy a darazsak és a kullancsok.

Hiába dőlt meg 32 év után a hidegrekord, és mérünk azóta is kemény mínuszokat, szakemberek szerint valószínűleg idén sem ússzuk meg a tavaly nyáron látott poloskainváziót. Azon túl, hogy bosszantó, ha az ember az ágyában vagy az íróasztalán találkozik az Afrikából származó zöld színű vándorpoloskával, a bűzös váladékáról is ismert rovar komoly károkat képes okozni a veteményesekben. Főleg a paradicsom, a paprika és más bogyós termények vannak veszélyben, és nehéz ellenük védekezni.

A mínusz 50 fokot is kibírják

Bár a túlszaporodott kellemetlen rovarok és rágcsálók inváziójakor rendszerint elhangzik az a magyarázat, hogy az enyhe téli időjárás miatt könnyebben telelnek át ezek az állatok és emiatt marad el a ritkulásuk, túlzott reményeink a mostani fagyok nyomán se legyenek. A jelenlegi időjárás is kevés ahhoz ugyanis, hogy látványosan csökkenjen a poloskapopuláció – közölte érdeklődésünkre az SOS Rovarirtó Kft. A kellemetlen rovarok a legkisebb résekbe (pl ablakok szigetelésénél) is képesek behúzódni, hogy átteleljenek. Nem véletlen, hogy a lakásokban még így januárban is bőven találni szédelgő egyedeket.

©

Ha mégis hetekig maradna a mínusz 20 fokokat ostromló hideg, akkor talán azt már a poloskák is megérzik, latolgatott a cég szakembere. Más kérdés, hogy csak a poloskák miatt aligha volna érdemes a huzamos fagynak drukkolni, ez azokra az emberekre a legveszélyesebb, akik az utcán, vagy kevés tüzelővel kénytelenek átvészelni a telet.

Ha pedig a tél nem tizedelte meg a poloskákat, akkor hiába jön egy tavaszi fagy: a csatát már megnyerték a kis zöld kártevők. Arról nem is beszélve, hogy a peték akár a mínusz 50 fokot is kibírják, mondta Merkl Ottó, a Magyar Természettudományi Múzeum bogárgyűjteményének vezetője.

Jobb, ha a mindent ellepő harlekinkaticák látványával is megbarátkozunk, hiszen ez az állat azokon a területeken is őshonos, ahol ennél komolyan hidegek vannak, így Szibéria keleti részén, Észak-Koreában és Kína belső részein.

©

 A nagy túlélő

Patkányfronton sem jobbak a kilátások. Simán behúzódnak a pincékbe, csatornákba, ezért a hideg meg sem kottyan ezeknek a rágcsálóknak. Vélhetően idén is szép számmal érkeznek majd híradások patkányészlelésről. Ebben az is közrejátszhat, hogy az utóbbi nagyon elszaporodtak a kis túlélőbajnokok, és irtásuk inkább a védekezésre, mint a megelőzésre korlátozódik.

Nyáron a Deák tér és az Erzsébet környékén még nappal is láttak patkányokat, de voltak bejelentések a belvárostól kijjebb is. De a SOS Rovarirtó Kft. munkatársa szerint más európai nagyvárosokkal összevetve Budapest még így is jól áll ebben a tekintetben, vagyis nem kell patkányapokalipszisre számítanunk a jövőben.

©

A patkánymentesítést a Bábolnai Fertőtlenítő Állomás utódja, a Bábolna Bio Kft. végzi, a cég emberei a bejelentést követő 24 órán belül kimennek a helyszínre, és elvégzik az irtást, majd hetente ellenőrzik a hatást egy darabig. A patkánymentesítés ingyenes, bejelentést a cégnél lehet tenni.

A poloskával ellentétben a darazsak már inkább megérzik a nagy fagyokat. A főleg darazsak irtásával foglalkozó Abatox Kft.-nél kis túlzással már pánikolnak amiatt, hogyan lesz lesz munkájuk a nyáron. A darázskirálynők egy-két hidegebb napot még átvészelnek valamilyen fedett helyen (pl. padláson), de egy hosszabb időszak már végzetes lehet számukra. A sárga-fekete csíkos rovar nemcsak a fagyot, hanem a nagy hőingadozást is nehezen tolerálják, tudtuk meg.

Nálunk még nincs járvány

Jó hír viszont, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a kullancsok okozta megbetegedések száma (pl. Lyme-kór) jelentősen csökkenhet egy-egy keményebb tél után, mondta az Országos Közegészségügyi Központtól Páldy Anna környezet-egészségügyi szaktanácsadó.

A vírusos megbetegedések terjedésének sem kedvez a farkasordító hideg. Ez is a magyarázata annak, hogy a korábbi évek enyhe teleivel szemben idén még el sem kezdődött a szokásos influenzajárvány, miközben a környező országokban már javában tombol. Ebben az is közrejátszik, hogy a hideg miatt az emberek inkább otthon maradnak, vagyis kevesebb alkalom van a vírus átadására, magyarázta a szakértő.

©

Ennek ellenére jó, ha odafigyelünk, mert a nagy hidegek után 3-4 héttel megnőhet a légúti megbetegedések esélye, mivel a hideg elleni védekezésben legyengül szervezetünk, és így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre, tette hozzá Páldy Anna.

Még jól is jöhet a fagy

A mezőgazdaság még profitálhat is a kemény hidegekből, mondta Ledó Ferenc, a  Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. A földben élő fonalférgeket ugyanis komolyan visszaszoríthatja az extrém időjárás. A zöldségfélék gyökérzetére veszélyes kártevők 80 százaléka is elpusztulhat, ha a talaj felső 15-20 centije már átfagyott. Az elmúlt napokban látott időjárás már pont elég ehhez, magyarázta Ledó.

Nem kell félteni a különböző csonthéjas gyümölcsöket és a szőlőt: mínusz 18-20 fokig jól bírja a hideget. Ha mégis hidegebbre fordulna az idő, akkor a havazás segíthet nekik a túlélésben. A gabonafélékre viszont a hőmérséklet ingadozása jelenti a fő veszélyt, magyarázta a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?

Ha George Clooney beleszólhat a politikába, akkor Erzsébet királynő miért nem?