szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Költségvetési csalás gyanújával nyomoznak egy Tamásiban lebonyolított európai uniós projekt ügyében, amelynek célja a szegénységben élők helyzetének javítása volt – közölte Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A 2015-ben lezárult, Komplex telepprogram Tamási szegregátumában, Kosbán és Újvárhegyen elnevezésű programra az önkormányzat 146 millió forintos TÁMOP-támogatást kapott – idézte fel Hegedűs Lórántné a projekt egyik helyszínén, a rácvölgyi közösségi háznál tartott sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus közölte, a pályázat elszámolása szerint a megvásárolt eszközökért sok esetben a valós értéknél jelentősen többet fizettek ki.

Példaként említette, hogy 190 ezer forintért művirágokat vettek, négy műanyag szék és egy asztal 185 ezer forintba került, egy 1950 forintos pingpongkészletért 38 ezer forintot fizettek. A programnak a rácvölgyi közösségi ház tisztességes felújítását kellett volna szolgálnia, de szerinte nem ez történt meg.

A képviselő arról beszélt, országos jelenség, hogy a legérzékenyebb társadalmi problémák megoldását elősegítő programok kapcsán "lopnak ki legtöbbet a pályázati pénzekből". Szerinte a történtekért Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások-miniszternek kell vállalni a politikai felelősséget.

Páli Péter, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes szóvivője azt mondta, hogy a képviselő feljelentése alapján a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás vétségének gyanújával december 5-én rendelte el a nyomozást, amellyel a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságát bízta meg.

Porga Ferenc, Tamási kormánypárti polgármestere az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amely szerint a város pályázati forrásból megvalósult projektjeinek esetében kiemelt cél volt a lakosság életkörülményeinek javítása, a nehéz sorsú emberek felzárkóztatása.

"A projektek megvalósítása során mindig kiemelt figyelmet fordítottunk a jogszerűségre és átláthatóságra. A közreműködő szervezetek, hatóságok a projekteket folyamatosan ellenőrizték, a feltárt hiányosságokat korrigáltuk, a 2007-2013-as időszak összes pályázatát lezártuk" – írta.

Azt is hozzátette, bízik abban, hogy a Jobbik képviselője "nem félrevezető információk alapján tájékoztatja a sajtó képviselőit".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!