szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már petíció is indult a Magyar Rákellenes Liga friss reklámja ellen, amelynek célja az lett volna, hogy rávegye az adózókat, ajánlják fel a szervezetnek szja-juk 1%-át.

Ehelyett rengeteg Facebookozó követeli a videó eltávolítását, amely szerintük a betegeket hibáztatja a rák kialakulásáért. Igaz, a szpotot – amelyben egy bíró és vádlott párbeszéde bontakozik ki egy tárgyalóteremben – nem is nagyon lehet másképp értelmezni:

– Vádlott, álljon fel! Az ítélet: rák!
– De miért pont én?
– Azért, mert nem sportolt, és egészségtelenül élt!
– Bírónő, kérem, nekem segítségre van szükségem.
– Kapjon egy második esélyt?

A videót, amelyet tévécsatornák is sugároznak, és a YouTube-ra is felkerült, még a múlt héten osztotta meg a közösségi oldalán a Magyar Rákellenes Liga, s péntek óta gyűlnek alatta a felháborodott hozzászólások.

"Ez durva és sértő! Ki volt az az elmebeteg aki ezt kitalálta? Vannak pici babák akik rákosok.Ők is azért rákosok mert nem sportoltak? ELMEROGGYANT AKI EZT KITALÁLTA!KLINIKAI ESET!!!" – írta az egyik kommentelő.

"KIKÉREM MAGAMNAK AZ ÁLDOZATHIBÁZTATÁST!" – szólt hozzá egy másik.

Sok olyan felhasználó is bekapcsolódott a beszélgetésbe, aki érintett a betegségben. Egyikük úgy fogalmazott: "Felháborítónak, obszcénnek és rendkívül cinikusnak tartom ezt a videót. A hideg kiráz, emlőrák túlélőként mélységesen sért és elszomorít. Őszintén azt gondolom, hogy tartoznak egy bocsánatkéréssel."

Már petíció is indult az ügyben, amelynek kezdeményezője azt írta: "Követeljük, hogy kérjenek bocsánatot, vegyék le a felháborító videót, és fogalmazzák újra a mondandójukat. Ha ez nem sikerül, akkor hagyják abba a működésüket azonnali hatállyal!"

A szervezet egy posztban válaszolt a hozzászólóknak. Ebben azt írták, hogy reklámjuk célja a magyar társadalom megszólítása volt, a figyelem felhívása a megelőzésre, az egészséges életmódra.

Hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása!

Hozzátették még, hogy a szpot célközönsége a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni. Majd idéztek egy adatot, amely szerint "az ingyenes szűrővizsgálatok részvételi aránya 40% körüli, és a panaszt okozó daganatok 70%-a már áttétes!"

A Facebookon is indult egy tiltakozó csoport a kisfilm ellen "nem vagyok vádlott", "nem az én hibán" hashtegekkel, ott is többen leírják, amúgy sportoló és nem dohányzó hozzátartozójuk halt meg rákban. A tiltakozó csoportot Balassa Gabriella hozta létre, akit évekkel ezelőtt mellrákkal műtöttek, és a Mellrákfórum egyik alapítója.

©

A tiltakozások után megkerestük a Rákellenes Ligát, hogy eltávolítják-e a filmet, illetve miért áldozathibáztató anyaggal álltak elő, de egyelőre nem válaszoltak. Hétfő reggel azonban a TV2-ben a szervezet vezetője, Bittner Nóra azt mondta, a nemzetközi irányelveket követték, melyek jelenleg az egyén és a társadalmi felelősséget hangsúlyozzák.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

Saját tankönyveit bírálta el az állami kiadó, és kiválónak találta

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten

A főpolgármesteri hivatal nem érti, honnan vette Gulyás, hogy több a hajléktalan Budapesten