szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Forster Központ kiürítésre váró Táncsics utcai központjában január 12-én egy csőtörés miatt beázott az alagsor és az oda összekészített dokumentumok egy részét is víz érte. A Miniszterelnökség szerint mindent sikerült megmenteni, az Index forrásai viszont név nélkül azt nyilatkozták, hogy pótolhatatlan a veszteség.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ eredetileg tavaly nyárra akarták kiköltöztetni a budai Várból a Hauszmann-terv részeként. A Táncsics utcai épület kell ugyanis a kormányzatnak. Ugyanilyen okból kell költözniük innen egyébként az MTA érintett intézményeinek is – emlékeztet az Index.

A Forster Táncsics utcai központjában májusra mindent összecsomagoltak. A műemlékvédelmi tervtár és könyvtár állományát is előkészítették a szállításra, mert tavaly szeptemberre elvileg már át kell volna mindent pakolni az új helyre, a Daróczi útra. Ebből végül semmi sem lett, a dokumentáció azóta is ott áll a Táncsics utcai épületben, amelynek nagy részén takarékossági okokból a fűtést is leállították.

Január 12-én, késő este megtörtént a baj: az alagsorban eltört egy rossz állapotú távhővezeték, és a kifolyó meleg víz mindent eláztatott. Az Index úgy tudja: az épület felsőbb szintjein szakszerűtlenül kapcsolták le a fűtést hónapokkal korábban, mert nem víztelenítették a rendszert előzőleg. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a víztelenítés elmaradása és a csőtörés között van-e összefüggés.

Január 13-án vették észre, hogy baj van, és gyorsan kihordtak mindent az alagsorból. Ami nedves volt, szétteregették az aulában, majd az elázott iratokat elkezdték kiszárítani, amit pedig lehetett, még nedvesen gyorsan beszkenneltek.

A Miniszterelnökség szerint sikerült minden dokumentumot megmenteni, műemlékvédelmi szakemberek viszont név nélkül egészen mást mondtak az Indexnek. Ők úgy tudják: van, ami menthetetlennek látszik. A kihajtható régi tervrajzok és a tekercsben lévő pauszrajzok például ilyenek.

A beázott alagsorban az ötvenes évek után, főleg a hatvanas-hetvenes években keletkezett iratok, tervrajzok és fotópozitívok voltak. A legértékesebb, XIX. századi anyagokat az emeleten tárolták, így azoknak nem lett bajuk. A kár azonban így is komoly, mert olyan papírok is megsérülhettek, amelyeket nem digitalizáltak.

A költözésnek egyébként még mindig nincs pontos időpontja, mert a Daróczi úton még el kell végezni bizonyos átalakításokat az új helyen.

A Miniszterelnökség sajtóirodája nem válaszolt arra a kérdésre, hogy indítottak-e vizsgálatot a tárolás esetleges hiányosságaival és a felelősség kérdésével kapcsolatban.

Az Index úgy tudja: az új helyen, a Daróczi úton szintén volt egy kisebb beázás a közelmúltban, és az ott lévő iratokat most éppen a Táncsics utcába szállították át, ott száradnak a beázott alagsor felett az emeleten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Soha nem adott még el ennyi telefont a Xiaomi

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

Hivatalos, hogy 22 év után véget ér a Barátok közt

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár

A bajorok megoldották: itt az autós karácsonyi vásár