szerző:
hvg.hu

A Forster Központ kiürítésre váró Táncsics utcai központjában január 12-én egy csőtörés miatt beázott az alagsor és az oda összekészített dokumentumok egy részét is víz érte. A Miniszterelnökség szerint mindent sikerült megmenteni, az Index forrásai viszont név nélkül azt nyilatkozták, hogy pótolhatatlan a veszteség.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ eredetileg tavaly nyárra akarták kiköltöztetni a budai Várból a Hauszmann-terv részeként. A Táncsics utcai épület kell ugyanis a kormányzatnak. Ugyanilyen okból kell költözniük innen egyébként az MTA érintett intézményeinek is – emlékeztet az Index.

A Forster Táncsics utcai központjában májusra mindent összecsomagoltak. A műemlékvédelmi tervtár és könyvtár állományát is előkészítették a szállításra, mert tavaly szeptemberre elvileg már át kell volna mindent pakolni az új helyre, a Daróczi útra. Ebből végül semmi sem lett, a dokumentáció azóta is ott áll a Táncsics utcai épületben, amelynek nagy részén takarékossági okokból a fűtést is leállították.

Január 12-én, késő este megtörtént a baj: az alagsorban eltört egy rossz állapotú távhővezeték, és a kifolyó meleg víz mindent eláztatott. Az Index úgy tudja: az épület felsőbb szintjein szakszerűtlenül kapcsolták le a fűtést hónapokkal korábban, mert nem víztelenítették a rendszert előzőleg. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a víztelenítés elmaradása és a csőtörés között van-e összefüggés.

Január 13-án vették észre, hogy baj van, és gyorsan kihordtak mindent az alagsorból. Ami nedves volt, szétteregették az aulában, majd az elázott iratokat elkezdték kiszárítani, amit pedig lehetett, még nedvesen gyorsan beszkenneltek.

A Miniszterelnökség szerint sikerült minden dokumentumot megmenteni, műemlékvédelmi szakemberek viszont név nélkül egészen mást mondtak az Indexnek. Ők úgy tudják: van, ami menthetetlennek látszik. A kihajtható régi tervrajzok és a tekercsben lévő pauszrajzok például ilyenek.

A beázott alagsorban az ötvenes évek után, főleg a hatvanas-hetvenes években keletkezett iratok, tervrajzok és fotópozitívok voltak. A legértékesebb, XIX. századi anyagokat az emeleten tárolták, így azoknak nem lett bajuk. A kár azonban így is komoly, mert olyan papírok is megsérülhettek, amelyeket nem digitalizáltak.

A költözésnek egyébként még mindig nincs pontos időpontja, mert a Daróczi úton még el kell végezni bizonyos átalakításokat az új helyen.

A Miniszterelnökség sajtóirodája nem válaszolt arra a kérdésre, hogy indítottak-e vizsgálatot a tárolás esetleges hiányosságaival és a felelősség kérdésével kapcsolatban.

Az Index úgy tudja: az új helyen, a Daróczi úton szintén volt egy kisebb beázás a közelmúltban, és az ott lévő iratokat most éppen a Táncsics utcába szállították át, ott száradnak a beázott alagsor felett az emeleten.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

510 millióért vásárol be Mészáros Lőrinc öccsénél a Magyar Közút

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Megtaláltuk Petőfi ősbűnét - ezért került a kultúrharc célkeresztjébe

Miniinterjút készítettek Orbánnal

Miniinterjút készítettek Orbánnal