szerző:
B.Á.
Tetszett a cikk?

Magyarországon él a német szélsőjobboldal vezető személyisége, Mario Rönsch, aki orosz honlapokon keresztül uszít Németországban a menekültek ellen, mellékesen pedig Magyarországon vásárolt gumilövedékes fegyvereket árul webshopjában a németeknek, akiknél ezek az eszközök tiltottak. Igaz, ezekkel kereskedni nálunk is csak engedéllyel lehet.

Magyarországról szervezi a menekültek elleni uszítást és terjeszti összeesküvéselméleteit a német szélsőjobboldal hírhedt - és körözött - figurája, Mario Rönsch. Bár a magyar közvélemény csak pár napja értesült arról a hírről, hogy frankfurti államügyészség 11 tartományban tartott házkutatásokat olyan gumilövedékes fegyvereket keresve, amelyeket egy magyarországi webshopból rendeltek, az oldalt bejegyző Rönsch mintegy fél éve Magyarországon él, és innen bonyolítja üzleteit.

Fegyverbe: vásároljon nálunk, csak önnek, csak most!

Tavaly tavasszal a migránsok elleni fegyverkezésre szólított fel az Anonymus.Kollektiv nevű, azóta törölt Facebook-csoport, amelyre a ZDDK nevű, internetes átverések leleplezésére szerveződött honlap figyelt fel, amikor tavaly májusi cikkében megírta, hogy ennek a csoportnak semmi köze az Anonymus hekkercsoporthoz, amelynek a Guy Fawkes-álarc a jelképe, viszont Migrantenschreck (migránsriasztó) néven kézifegyvert reklámoz, amely gumilövedék kilövésére képes. Az erről szóló bejegyzést az orosz Facebookon, a Vkontaktén találták, egy svájci honlap címével, ahonnan be lehetett szerezni a fegyvert. Az Anonymus.Kollektiv csoport félreérthetetlen utalásokat is tett arra, mire való a fegyver: „Akár a fiókban tartja az ember, akár a szekrényben, vagy akár kiviszi magával a következő antifasiszta tüntetésre – ezzel a termékkel jelentősen megnő a biztonságérzete”.

Fegyverkereskedő, de nem hekkerzseni

Az ál-Anonymous-tagok leleplezésére szakosodott We Watch Fake Anonymus nevű Facebook-csoport publikálta a svájci honlap hátterét is: 2016. április 30-án jegyezték be, Mario Rönsch nevére. Május 6-án, tehát aznap, mikor az első leleplező cikk megjelent, a svájci oldal megszűnik, de tartalma közben május 3-án átkerül egy .net végződésű oldalra, amelyet szintén Rönsch nevén regisztráltak. Sokan meg is lepődnek, hogy miként fordulhat elő, hogy Rönsch ennyire nem tudta eltüntetni a nyomait.

©

Később erre jobban figyelt, a .com és a .ru végződésű oldalakon már semmilyen információt nem közölnek a honlapok tulajdonosi köréről, csak annyit írnak oda, hogy egy privát személyé (a weboldalak pontos címét szándékosan nem írjuk le).

Májusban forró lesz a talaj

Május 9-én feltűnt a "migránsriasztók" első „reklámvideója” egy neonáci csatornán. Egy gumilövedék kilövésére alkalmas maroklőfegyverfegyvert mutattak be. Ez az egyik legkisebb fegyver, amely vásárolható, de már ennek a lövedéke is darabokra tör egy borosüveget közeli lőtávolságból. A felvételek szerint a fegyver vízálló is és jelzőlövedék kilövésére is alkalmas. Későbbi videókon a célpont szerepét Joachim Gauck német elnök vagy Angela Merkel kancellár fényképe tölti be.

©

Május 20-án jelent meg az első cikk Mario Rönschről a német Focus nevű hírportálon. Itt mint az Anonymus.Kollektiv nevű Facebook-oldal háttéremberét mutatják be, aki egyébként az Alternative für Deutschland nevű bevándorlásellenes párt tagja, a 9328-as számú pártkönyv tulajdonosa. Az AfD a kelet-németországi Brandenburg tartományban éppen a héten lett a második legerősebb párt, a szociáldemokratákat lehagyva. A Focus cikkében szóba kerül a migránsriasztók árusítása is, ekkor már az orosz bejegyzésű oldalról.

Az Anonymus.Kollektiv korábban az Anonymus megszámlálhatatlan leágazásának egyike volt csupán, de Rönsch, aki az egyik adminisztrátor volt, egy virtuális puccs során kidobta az összes többi szerkesztőt és a hagyományos rendszerellenes attitűd helyett a menekültellenesség helyezte a fókuszba. Innentől kezdve szinte napi szinten jelentek a menekülteket „emberi hulladéknak”, „pedofil hordának” tituláló posztok. Az oldal hirtelen rendkívüli népszerűségre tett szert, 2 millió követője lett. Ebben valószínűleg része van Rönsch korábban is hasznosított like-vásárlási bizniszének, de erről később. A német igazságügyminiszter, Heiko Maas ekkor úgy nyilatkozott a Focusnak, hogy sem az utcán, sem az interneten nem lehet hagyni, hogy szellemi piromániásoké legyen a terep.

Magyarországon lelt menedéket, cserébe köztévés videót posztolt

Tavaly május-júniusban Rönsch Németországban bejegyzett oldalait sorra elérhetetlenné tették, hírblogja is orosz oldalakra költözött. Új honlapja impresszumában semmi más nem található, csak a cím: 1031 Budapest, Ungarn.

Az álhíroldalnak Youtube-csatornája is van, amely több mint egy hónappal az oldal létrehozása előtt indult. Itt a rengeteg Putyint éltető, sorosgyörgyista összeesküvést leleplező dokumentumfilm mellett az egyik legújabb bejegyzés nem valamiféle szélsőjobbolali zugdokumentarista agymenése, hanem: beszélgetés Földi László biztonságpolitikussal az M1 hírműsorában, aki szerint a migránsok polgárháborúra készülnek Németországban. A videót két hete osztották meg. A csatorna híreit az orosz Vkontakte nevű közösségi oldalon lehet követni, Rönschék vélhetően megunták a Facebook kukackoskodását.

Budán kel fel

A webshop egy ideig két címet is közölt a Migrantenschreck GmbH nevű céghez: egy svájcit  (New road 1 CH-9400, Rorschach) és egy magyart (Széchenyi István tér 7. HU-1051 Budapest). A ZDDK ellenőrizte a svájci cégnyilvántartásban, ilyen nevű cég nem létezik. Utánanéztünk, a magyar címre bejegyzett cég sem létezik.

Időközben minden másik címről Rönsch .com végződésű oldalára irányítják át a látogatót. Ez most is működik. A cikk születése előtt még fel tudtunk menni az oldalra, láttuk a megrendelhető fegyverekről. Itt szerepelt egy újabb magyar cím is, Batthyány utca 4., a cég neve pedig Német-Magyar Kereskedelmi és Értékesítési Kft., még azt is odaírták, hogy három millió forint törzstőkével alapították.

A cégbejegyzésre jogosult Mario Rönsch neve mellett az Opten cégnyilvántartása szerint szerepel még egy budapesti cím, Rönsché. Ellátogattunk az I. kerületi Donáti utcában lévő társasházba, de nem volt kiírva sem a cég, sem Rönsch neve.

©

A céget tavaly szeptember 14-én jegyezték be, fő tevékenysége biztonságirendszer-szolgáltatás, de emellett személybiztonsággal is foglalkozik és reklámügynöki tevékenységet is végez. Rönsch akkor már valószínűleg régebb óta Magyarországon élt, hiszen a fegyverkereskedést tavasszal már egészen biztosan bonyolította.

Orbánt kritizálta, a Jobbikot méltatta – kicenzúrázta a német szélsőjobb

Rönsch már 2012-ben bekerült a német lapokba, igaz, akkor arról írt a Spiegel, hogy a férfi informatikai cége Facebook like-okat árusított jó pénzért piaci szereplőknek, melyek nem valódi emberektől, hanem botoktól, vagyis hamis felhasználóktól származtak. Ezt később az Anonymus.Kollektiv csoport Facebook-oldalának népszerűsítésére is felhasználta, az így elérte a 2 millió kedvelést. Rönsch azon kívül, hogy tagja az AfD-nek, kapcsolatban volt Jürgen Elsässerrel, a párt szócsövének számító Compact magazin vezérigazgatójával is, aki egykori kommunistából lett populista jobboldali újságíró. Rönsch rendszeresen írt a lapba, amíg meg nem rendült a bizalma Elsässerben és egy leleplező cikkben a titkosszolgálat bérencének nevezte, akit valójában az amerikai tőke irányít.

Egy rendkívül zavaros interjúban, amely alig három héttel ezelőtt készült, arról beszél, hogy cikkeit cenzúrázták. Egyik cikkében arról írt, hogy Orbán Viktor nagyon népszerű ugyan német nyelvterületen, de hazájában meglehetősen vitatott a megítélése, amiért Merkeléhez hasonló neoliberális gazdaságpolitikát folytat. Rönsch szerint ráadásul a határzár ötlete nem Orbán Viktortól, hanem a Jobbiktól származik. Azt állítja, hogy az Orbánt kritizáló és a Jobbikról szóló részeket teljesen törölték a cikkéből. Az interjú további részében elméleteket oszt meg arról, hogyan irányítja az amerikai tőke az európai vezetőket és hogyan pénzeli az izraeli kormány a velük szemben álló Le Pent, az osztrák FPÖ-t és az AfD-t is. Mégpedig azért, mert Obama Amerikájával szemben az izraelieknek érdeke, hogy megakadályozzák Európa „iszlamizálását”.

Mario Rönsch nem ismeretlen a német rendőrség előtt. Közösség elleni uszítás és állam elleni bűncselekmények miatt körözi a német ügyészség. Éppen tavaly májusban tűnt el a német hatóságok látóköréből. Rönsch mintegy fél éve élhet Magyarországon úgy, hogy a webshopján keresztül rendelt fegyvereket Magyarországon megvásárolja, majd eljuttatja német megrendelőinek postán vagy futárral. Ezek a fegyverek Németországban illegálisak, nálunk legálisan megvehetők ugyan, de kereskedni ezekkel engedélyköteles.

Megkerestük a magyar rendőrséget is, folytat-e eljárást Rönsch ellen, illetve együttműködik-e a német hatóságokkal, melyek körözést adtak ki Rönsch ellen még májusban. Válaszukat közölni fogjuk, amint megérkezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Nem állja ki az adatvédelmi próbát, változtatni kellene a felnőttképzési törvényen

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Pető Andrea: Az erőszaktevő katona nem pusztán erőszakoló, hanem a militarista kultúra része

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma

Amerika 48 államában rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma