szerző:
hvg.hu

Budapesten tárgyalt csütörtökön az orosz elnök. Közös sajtótájékoztatójukon Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt, Paksról, gázellátásról, szankciók hatásáról. Csütörtökre a főváros több pontján forgalomkorlátozást vezettek be, a tömegközlekedés rendje is borult részben. Közben az orosz elnök kifütyülésére készülő ellenzékieket nem engedték oda az általuk lefoglalt közterületre, de este tüntettek. Putyin látogatásának eseményei percről percre.

Olvassa el összes hírünket a Putyin-látogatásról!
Érdekli, miért érkezett ismét Budapestre az orosz elnök? Szeretné tudni, hol van lezárás, melyik autóbuszok nem járnak, hol káromkodik majd dugóban ülve? Érdekli, mit szól az ellenzék, mit tesznek a civilek, és mit mond Putyin és Orbán? Cikkeinket itt találja.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Putyin elment, tudósításunk itt véget ér

 A Terrorelhárítási Központ is feloldott minden, az orosz elnöki látogatással kapcsolatos korlátozást Budapesten. 

Köszönjük a figyelmet, hamarosan nagyobb cikkben elemezzük mindazt, amit az orosz elnök és a magyar miniszterelnök megbeszélésükről elárult.

Putyin gépe már a láthatáron túl

Az RSD-317 már Szlovákia fölött repül. Nézzék meg a Flightradaron!

©

Csúnyán beállt az Árpád híd

Budáról így lehetett felhajtani 18 óra 20 perc körül.

©

Gyurcsány szerint Orbán vagy pincsi, vagy demens

A DK nevében Gyurcsány Ferenc pártelnök reagált az orosz elnök látogatására. Szerinte Magyarországnak Európa mellé kellene állnia.

Felidézte, Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt, hogy keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra. "Elborzadva látom, hogy Orbán Viktor vagy pincsinek állt, vagy súlyos politikai elbutulás, demencia sújtja" – fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc szerint "Magyarországnak végtelenül romlott miniszterelnöke van. A meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden."   

A volt kormányfő szerint a politikai pragmatizmusnak nem kellene egyenlőnek lennie az önfeladással és az elvtelenséggel. "Orbán Viktor elárulja a magyarok történelmi érdekét, elárulja a Nyugatot" - mondta, megjegyezve, nincs az az orosz befektetés, ami feledtetni tudja Oroszország ukrajnai agresszióját, vagy "bocsánatossá teszi az önkény uralmát".

Gyurcsány Ferenc emellett szólt arról is, hogy Magyarországnak nem áll érdekében a paksi atomerőmű bővítése, ezért mindent meg kell tenni annak leállításáért, hasonlóan az Oroszországgal szembeni embargó fenntartásához.

 

A Jobbik azért ekézi Orbánt, amiért eddig megszavazta a Putyin elleni szankciókat

A Jobbik szerint Magyarországnak közvetítő szerepet kellene betöltenie a Nyugat és Oroszország között – Gyöngyösi Márton, a párt képviselője üdvözölte Putyin magyarországi látogatását, de szerintük Orbán nem mondott igazat, amikor azt állította, Magyarországon kívül álló tényezők vezettek az Oroszország elleni európai szankciókhoz, ugyanis Brüsszelben Orbán is rendre megszavazza azok meghosszabbítását, miközben egyedül a Jobbik állította a kezdetektől, hogy a szankciók ellentétesek a magyar nemzeti érdekkel.

Párbeszéd: Putyin csak bizonyítani akarta, hogy betette a lábát az ajtóba

Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője közölte, Orbán Viktor miniszterelnök és pártja az orosz nemzeti érdekeket szolgálja ki Magyarország érdekei helyett, és a Jobbik is ugyanezt teszi.

Tordai szerint a magyar nemzeti érdekeket az szolgálná, ha minél gyorsabban csökkentenék, vagy megszüntetnék Magyarország energiaellátási függőséget Oroszországgal szemben. Ehhez képest Orbán Viktor egy lépést sem tett ebbe az irányba.

A párt szerint az egész látogatásnak csak az volt a célja, hogy Putyin bebizonyíthassa, egy európai uniós és NATO-tagállamban királynak kijáró tisztelettel fogadják, ezzel demonstrálva, hogy "betette a lábát az ajtóba".

Tordai Bence hazugságnak mondta azt az állítást, ami szerint 6,5 milliárd dollár veszteség érte volna Magyarországot az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt, szerinte ennek nagyjából a tizede, amit a magyar kivitel veszített a korlátozásokkal.

LMP: Megérkezett kormányunk kebelére a KGB volt ügynöke

Megérkezett kormányunk kebelére a KGB volt ügynöke, Vlagyimir Putyin, akinek a pályafutását árnyékháborúk, halott ártatlanok, levadászott ellenzéki politikusok és újságírók fémjelzik – írta a Putyin-látogatásra reagáló közleményében az LMP.

Most ennek az embernek tesz a magyar kormányfő a kedvére, elkötelezve hazánkat politikailag és pénzügyileg is az Orosz Föderáció felé az elkövetkező két emberöltőre. Sem a miniszterelnök, sem strómanjai, sem a tehetséges, történelmet kiforgató propagandistái nem lesznek már a föld színén, amikor mi még vállunkon fogjuk hordozni meggondolatlanságuk és rövidlátásuk terheit – írták.

Megújulók helyett atom, önállóság helyett energiafüggőség, pénzügyi függetlenség helyett orosz hitel. Ez eddig a kormány orosz közeledésének mérlege – írták.

©

Az MSZP a zárt tárgyaláson elhangzottak nyilvánosságra hozását követeli

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tájékoztassa a közvéleményt és a pártokat, pontosan mi hangzott el a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásán.

Molnár Gyula arra hivatkozott, hogy rendkívül rövid és "kevéssé informatív" sajtótájékoztatót tartottak a találkozó után ahhoz képest, ami a megbeszélésen történhetett. 

A politikus hozzátette, hibás és bűnös lépés lenne elszakadni egy erős szövetségtől, Magyarország az elmúlt évtizedekben politikai, kulturális és földrajzi értelemben ugyanis egy erős szövetségnek, az Európai Uniónak volt a részese, és továbbra is ebben a szövetségben kell keresnie a helyét. 

Orbán Viktorra utalva kijelentette: az az ember, aki 28 éve "elzavarta az oroszokat" Magyarországról, ma visszaengedi őket, "ráadásul nem is a spájzba, hanem egyenesen a kasszához, ráadásul a kasszának inkább a kifizetési oldalához".

A keleti nyitás nem járhat együtt a nyugati zárással – mondta Molnár Gyula, aki előbb oroszul, majd magyarul hozzátette: lehetünk barátok, kell tudnunk együttműködni, de új alapokon. Ha egy európai állam túlságosan közel engedi magához Oroszországot, akkor könnyen úgy járhat, mint Ukrajna – mondta zárásként.

Az orosz sajtónak Ukrajna volt a fontosabb Budapesten is

A vezető orosz hírügynökségek a kelet-ukrajnai válság kiéleződésével kapcsolatos Putyin-reakcióval indították budapesti tudósításukat. A TASSZ és az Interfax is azzal kezdte beszámolóját az Orbán–Putyin-sajtótájékoztatóról, hogy az orosz elnök véleménye szerint a kelet-ukrajnai válság kiéleződésének több oka is van. Az első az, hogy Ukrajnának pénzre van szüksége, és ezeket a forrásokat az Európai Uniótól, Európa egyes országaitól, az Egyesült Államoktól, illetve a nemzetközi pénzügyi szervezetektől igyekszik megszerezni, méghozzá úgy, hogy egy agresszió áldozatának próbálja feltüntetni magát. A többi ok között azt is megemlítette, hogy Kijev így próbálja elterelni a figyelmet a belső problémákról. Putyin ugyanakkor bízik abban, hogy a józanul gondolkodó ukrán politikai erők képviselői nem hagyják elmérgesedni a helyzetet, bár úgy látja, hogy a jelenlegi ukrán vezetés nem áll készen a minszki egyezmények végrehajtására, és ürügyet keres arra, hogy kihátráljon a teljesítésükből.

Lekezelően viselkedtek az újságírókkal

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón nem bántak túl barátságosan a szervezők az újságírókkal. Mivel a sajtóteremben a többieknél előbb beengedett orosz újságírók ülhettek az első sorokban, a magyar fotósok hátul ügyeskedtek, hogy le tudják fotózni majd a két vezetőt, de a székekre felálló fotósok alól a magyar kormányfő sajtósa kivette a széket.

A sajtótájékoztató lezárultával pedig egyből kiterelték az Országházból a sajtósokat, akik aztán átmentek a sajtóterembe, hogy elküldhessék az elkészített képeket, de innen is, meg a folyosóról is TEK-es segítséggel tessékelték ki a sajtómunkatársakat.

1 2 3 4 5 6 7

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

32 ezer forint helyett 0 forint: 6 nagyszerű Batman játékot tölthet most le fizetés nélkül

Komplett antennarendszert épített ki két kórházban a tévéket adományozó szerelő

Komplett antennarendszert épített ki két kórházban a tévéket adományozó szerelő

Jogerős: jár a kártérítés a gyöngyöspatai roma diákoknak a szegregáció miatt

Jogerős: jár a kártérítés a gyöngyöspatai roma diákoknak a szegregáció miatt

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

Már a rudabányai ősmajom is tudhatott felegyenesedve járni

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Újabb három hónapig rács mögött marad a Viking Sigyn kapitánya

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja

Ilyen telefont sem látni minden nap: ez a világ legkönnyebben javítható mobilja