szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Finitát dadusként emlegették a gondozók, mert mindennap játszott egy hároméves orangutánnal. Péntek délután a belső kifutó egyik csendes sarkában pihent meg örökre.

Elpusztult Európa legidősebb sziamangja, az 54 éves főemlős a Nyíregyházi Állatpark lakója volt.

A Finita névre keresztelt nőstény 2010-ben érkezett Hollandiából Nyíregyházára, egy borneói orangután-családdal együtt, az akkor újonnan átadott Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, eddig közös kifutókban éltek az Ázsiában őshonos állatok – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park szóvivő-osztályvezetője pénteken.

A gibbonfélékhez tartozó sziamangok átlagéletkora a természetben 25-30 év. A Finitán elvégzett éves rutinvizsgálatok mindig azt mutatták, hogy az állat a korához képest nagyon jó egészségi állapotban van, ráadásul a vele együtt élő orangutáncsapatban született kölyök óta teljesen "megfiatalodott".

A Fininek becézett főemlőst dadusként emlegették a gondozók. Mindig játékkal kezdte a napot a hároméves orangutánnősténnyel, de az elmúlt napokban gondozói észrevették, hogy egyre lassabban mozog és az étvágya is csökken. Európa legidősebb sziamangja péntek délután a belső kifutó egyik csendes sarkában pihent meg örökre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!