Tetszett a cikk?

Két cégéből 1,6 milliárdos osztalékot vett fel, és nagyon sok szántót, meg egy kultikus motort is vásárolt tavaly a felcsúti polgármester. Nyaralója szerencsére megmaradt, azzal együtt már 34 ingatlana van.

Csak helyben, felügyelet mellett lehet megtekinteni és csak kézzel jegyzetelve lehet kimásolni a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatát, a hvg.hu hétfőn délelőtt ment el ezért Felcsútra.

A januárban leadott friss vagyonnyilatkozat alapján a felcsúti polgármesternek takarékbetétben 10 millió forintja van, emellett 100 milliót forintot készpénzben tart. 

A korábban kölcsönadott 524 millió forint még mindig a kintlévőségei között szerepel.

2016-ban Mészáros Lőrinc 1,473 milliárd forint hitelt vett fel. 2014-ben és 2015-ben nem volt még adóssága.

A 2015-ben vásárolt Bombardier motorja mellé vett tavaly egy Harley Davidsont is.

Polgármesteri munkájáért nem vesz fel fizetést, a cégei viszont megint jól fialtak: a Mészáros és Mészáros Kft.-ből és az R-Kordból 1,658 milliárd forint osztalékot vett fel, tanácsadásért pedig havi kicsivel több mint 9 milliót kap a Mészáros és Mészáros Kft.-től, amelynek 50 százalékos tulajdonosa.

Mészáros a céges érdekeltségeihez kézzel írt be három tételt: az Agrosystem Kft.-t, ahol 0,01 százalékos részvényes, a Mészáros Lőrinc őstermelőt, illetve az R-Kordot, ahol 100 százalékos tulajdonos.

Részvényesként a Talentis Group 50 százaléka is az övé, a Mészáros Gasztro Kft.-ben 20 százalékos részesedése van. (Nem az összes érdekeltségét soroltuk fel.)

2015 nem volt ennyire jó éve Mészárosnak, akkor a Mészáros és Mészáros Kft. "csak" 817,5 millió osztalékot hozott. A CLH-tól tanácsadásért kapott 5,1 milliót, csak a rendszeressége nem derült ki.

Mészárosnak 2015-ben 119,7 milliós megtakarítása volt, a takarékbetétben 69,7 milliót tartott – míg 2014-ben 620 millió volt a bankban. Már akkor is volt ez az 524 milliós kölcsöne.

Készpénzben a jelenlegi összeg felét, 50 milliót tartott magánál. A tavalyi vagyonnyilatkozatában állítólag nem volt nyoma az R-Kord Kft.-nek, amit a mostani nyilatkozatában ismét szerepeltet, sőt, onnan is vett fel osztalékot. A korábban is felsorolt cégeiben a részesedése nem változott.

Ingatlanvagyona darabra 34 tételből áll, 2016-ban jócskán bevásárolt, bár adhatott is el területeket, hiszen a tavaly januárban nyilvánosságra hozott bevallásban 25 tétel szerepelt, és 2016-ban 14 új területet vett.

Az egyik ilyen Alcsúton van, ahol egy 47848 négyzetméteres, kivett közforgalmi vasút besorolású terület és némi erdő lett az övé májusban, összesen 220,5 hektár szántót vett Alcsúton, Felcsúton, Etyeken és Óbaroknál, ehhez képest elenyésző mennyiségű, 15,3 hektár legelőhöz is hozzájutott Alcsúton.

Erdőt és udvart is vett Felcsúton, de Vértesacsán is szerzett egy ingatlant, méghozzá egy zárt kertet. A Vir szigeten lévő nyaralója megmaradt, ez az, ahol a Barcelona sztárja, Ivan Rakitic is vendég volt tavaly.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!