szerző:
hvg.hu

Három hónapnyi magányos vitorlázás után célba ért Nyugat-Franciaországban Fa Nándor, világhírű magyar vitorlás hajójával, a Spirit of Hungary-vel. A mezőny felének ez sem sikerült, Fa Nándor a nyolcadik helyen ért be.

Délelőtt fél 11-kor futott be a célba Fa Nándor hajója, a nyugat-franciai Les Sables-d'Olonne partjainál. Innen indult három hónappal ezelőtt 28 versenytársával együtt, hogy körbehajózza a földet vitorlásával. Fa Nándort az utóbbi napokban többször rossz irányba vitte a szél, de így is a  nyolcadik helyre futott be.

A Spirit of Hungary Facebook-oldalán már élőben közvetíették, ahogy kimentek elé a fogadó hajókkal.

A helyszínen több magyar szurkolói csoport is várta, a verseny szervezői pedig több hajóval mentek ki az érkező vitorlás, a Spirit of Hungary elé.

Itt követheti Fa Nándor érkezését.

December elején is ezen a helyen állt a listán, de azóta többen is kiestek a versenyből. Sébastien Destremau például ugyan még versenyben van a 18. helyen, de neki például még ma is a vitorlát kellett szerelgetnie.

Magyar idő szerint reggel 5-kor még 97,7 mérföldre volt a céltól a Spirit of Hungary, és átlagosan 12-14 csomóval közeledett, lassan, de biztosan. 10 órakor már alig 25 mérföld távolságra volt a parttól. A korábbi, a változékony szél miatti kényszerű kitérő kitérőkhöz képest a megelőző 24 órában már jóval precízebben, 77 fokos szögben tudta vezetni a Spirit of Hungaryt.

Ez a videó még 1000 mérföldes távolságban készült Fa Nándorról.

A Vendée Globe a világ egyik leghíresebb vitorlásversenye, amit négyévente rendeznek meg, és amelyen egyszemélyes hajókkal kerülik meg a versenyzők a földet. Nincs megállás és nincs segítség sem, teljesen magukra vannak utalva, így ez az egyik legnehezebb verseny is. A mezőnynek általában legalább a fele általában nem ér célba. Idén már öten szálltak ki azért, mert azonosítatlan úszó tárggyal ütköztek. Ezek valószínűleg teherhajókról lehulló, elveszített konténerek lehettek.

Fa Nándor már 25 évvel ezelőtt is indult a versenyen, akkor az ötödik helyen ért be saját tervezésű hajójával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!