szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamis narratívával kommunikáltak a jogalkotók a gyerekkori bűnözésről, a számok lebuktatták őket - derül ki a friss HVG-ből.

Az egyre durvuló gyerekbűncselekményekkel indokolta a kormány négy éve, hogy 12 éves korra szállítja le a büntethetőségi korhatárt. A statisztikákból azonban kiderült, a 14 év alatti tettesek főleg vagyon elleni bűncselekményekkel buknak le, jellemzően lopással, rablással, a személy elleni erőszakos cselekmények aránya 10 százalék körül van. A Btk. 2013-as módosítása óta 43 gyerek ügyében született jogerős döntés, kivétel nélkül elmarasztalták őket, 25 gyerek javítóintézetbe került. Csoportosan elkövetett rablás miatt 28 gyerekkorú, 12-13 éves került előzetes letartóztatásba.

A szakértők bírálják a rendszert, azt mondják, gyermekeknél önmagában a szabadságelvonás nem hatékony, nem jelent valódi visszahúzó erőt. Herczog Mária szociológus azt mondja, a 12 éves gyerekek javítóintézeti elzárása semmivel sem indokolható, ez, mint büntetés nem alkalmas arra, hogy a gyerek megértse, amit tett, az nem jó. Ráadásul "azzal, hogy sok balhés gyereket összezárunk, csak rontjuk az esélyeiket."

Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő azt mondja, nem igaz, hogy a gyerekek egyre erőszakosabbak lennének, a bűnelkövető gyerekek száma nem nő, hanem csökken. 2012-ben a jogalkotók hamis narratívákkal kommunikáltak a gyerekkori bűnözésről, és kihasználták azt is, hogy az emberek nem tudják, mi lehet a vége egy gyerekkel szemben indult büntetőeljárásnak. Arra valószínűleg senki sem gondolt volna, hogy két év javítóintézet jár egy mobillopásért. Gyurkó azt mondja, az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága nem önmagában a korhatár miatt ítélte el a magyar rendszert, hanem amiatt, ami az ennyi idős gyerekekkel történhet. Az eljárás megbélyegzi őket, elvesztik az esélyüket a minőségi oktatásra.

Bár a kormány elismerte, hogy nem vált be a szigor, a törvényt nem vizsgálják felül. További részletek a most megjelenő HVG-ben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Az összeomlás küszöbén: "A lélegeztetett beteg legalább nem agresszív"

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Gulyás Gergelyhez rendeli az uniós források felhasználását a kormány

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk