szerző:
MTI

Folyamatban lévő ügyekről is tárgyaltak, de azt nem árulták el, hogy a 4-es metróról volt-e szó.

Polt Péter legfőbb ügyész találkozott a héten Magyarországon hivatalos látogatáson tartózkodó Giovanni Kesslerrel, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatójával – tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség csütörtökön az MTI-t. A közlemény szerint Polték a folyamatban levő ügyek állásáról, valamint az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő csalási ügyekben induló büntetőeljárások hatékonyabbá tételéről tárgyaltak. 

A közlemény szerint Giovanni Kessler azt mondta: jó kapcsolatot ápolnak a Legfőbb Ügyészséggel, szoros együttműködést folytatnak fontos vizsgálatokkal kapcsolatban, és a jövőben is számítanak Polt Péter támogatására az unió pénzügyi érdekeit sértő csalások és korrupciós cselekmények felderítésében, az ilyen ügyekben induló büntetőeljárásokat illetően, így biztosítva az elkövetők felelősségre vonását.

Polt Péter arról beszélt, hogy az OLAF fontos partnere a magyar igazságügyi szerveknek, az uniós pénzügyi érdekek elleni bűncselekmények felderítésében. Az OLAF valamennyi igazságügyi ajánlása és jelzése nyomán a magyar ügyészség elrendelte a nyomozást, illetve ha már nyomoztak, akkor az OLAF ajánlását az eljárás irataihoz csatolták és abban értékelték.

A nyomozások eredményeként eddig öt ügy végződött vádemeléssel, egyben már jogerős elmarasztaló ítélet is született. Huszonhárom ügyben folyamatban van a nyomozás. 

Az OLAF az egyetlen olyan uniós szerv, amely az EU-s pénzeket érintő csalások felderítésére, kivizsgálására és megszüntetésére jogosult. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez, és a szabálytalanul elköltött uniós pénzek visszaszerzésének céljából intézkedésekre tehet ajánlást. Ha az OLAF bűncselekmény gyanúját tárja fel, akkor a vizsgálati jelentését eljuttatja az érintett tagállam ügyészségéhez, és ajánlást tesz a tagállami jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló, a jelentés alapján szükséges intézkedések megtételére. Az OLAF a tagállami hatóságoknak az általuk folytatott nyomozás során is segítséget nyújthat, továbbá összehangolja a több, uniós és EU-n kívüli államot akár egyaránt érintő nemzetközi csalási ügyek vizsgálatát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!