szerző:
hvg.hu

Kisajátítja az önkormányzat az elhagyatott Olimpia Szállót és le is bontják.

A XII. kerületi önkormányzat egy előzetes szakértői eljárással elindította az elhagyatott Olimpia Szálló kisajátítását - írja az Index Váczi János alpolgármesterre hivatkozva.

A lap azt írja, az önkormányzatnak azért van szüksége az ingatlanra, mert a kormány 7 milliárdos Normafa-koncepciójában egy park lenne a szálló helyén, és ide futna fel a meghosszabbított fogaskerekű is.

Galéria: Igazi horrorfilmes díszlet áll a budai hegyekben

Első ránézésre mintha egy Csernobil melletti kis faluban járnánk, holott Budapest egyik legfestőibb területén áll, pontosabban esik szét a Hotel Olimpia. Az 1972-es olimpiára már itt, a Normafánál frissiben elkészült hotelben készültek az olimpikonjaink. Ma már csak horrorfilmes díszletnek illene be, olyannyira lerohadt az azért fénykorában is leginkább egy felduzzasztott csobánkai faházra emlékeztető épület.

Egyes ingatlanok kisajátítása közérdekből történhet úgy, hogy az előzetes szakértői eljárást követően az önkormányzat kisajátítási kérelmet nyújt be a hatóságnak, Budapest Főváros Kormányhivatalának, ami határozatban dönt arról, hogy milyen ellentételezés illeti az ingatlan tulajdonosát. A kisajátítási határozat ellen fellebbezésnek nincs helye.

A mára lepusztult Olimpia Szállót 1972-ben építették, aranykorát a hetvenes-nyolcvanas években élte, 1993-ban azonban privatizálták, az IBUSZ vette meg. Az új vezetés stratégiája nem jött be, megváltozott és csökkent vendégkör, a szálló előbb három évig veszteséget termelt, majd bezárt. A tulajdonos többször próbált túladni az ingatlanon, de a magas vételár (1,2 milliárd forint) miatt nem jöttek a vevők. Az ingatlan tulajodonosai jelenleg az IBUSZ Zrt., az Echmea Kft., a XII. kerületi önkormányzat (7 százalékban), de kis részben tulajdonos az I. és az V. kerületi önkormányzat, a La Quinta Kft., illetve Kálmán Péter volt igazgató is.

Váczi János alpolgármester az Indexnek azt is elmondta, a Normafa zöldterületeit már rendbetették, most több épület rekonstrukciója folyik, a Hild villát, a Fácán vendéglőt és az egykori lóvasút-végállomást is felújítják. Ezek után alakítják ki a Normafa kapuját, a szálló helyén a parkot és az Eötvös út 48. alatt álló Rajk villát központi információs épületté alakítják át. Ha ez meglesz, akkor lehet szó majd sípályáról Váczi szerint: ez a pálya a hajdani sípálya részleges (Harangvölgy nélküli) visszaállítása lesz, tárcsás felvonóval, műhavas hóágyúkkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrök lepték el a XVII. kerületi Jysk környékét, késő estig helyszíneltek

Rendőrök lepték el a XVII. kerületi Jysk környékét, késő estig helyszíneltek

Igen rossz hírt kapott az Apple

Igen rossz hírt kapott az Apple

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

Kitalált valamit a Volkswagen: úgy csökkentenék a dugókat, hogy közben az autózást is sokkal jobbá tennék

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Több mint 100 bálnát találtak összezsúfolva egy oroszországi "bálnabörtönben" – videó

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik

Baj van: a Föld nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni, mint ahogy a klíma melegszik