szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke írt nyílt levelet az ELTE rektorának, Dr. Mezey Barnának amiatt, hogy az egyetem szeptembertől elindítja a magyar nyelvű gender studies című mesterképzését. Azt írja, hogy a képzés luxus, felesleges és romboló. Az egyetem egyik oktatója szerint a diszkrimináció és az alapvető jogok tiszteletben tartása miatt van szükség a kurzusra.

A fiatal KDNP-s levelét változtatás nélkül közöljük, mert annyira zseniális, íme:

"Megdöbbenéssel értesültünk arról, miszerint az Ön által vezetett intézmény is elindítja a gender studies-t, azaz a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Az ELTE Magyarország első egyeteme, többféle európai rangsorban évről-évre kiemelkedő helyet foglal el, diákjai közül számos neves jogász, politikus, tudós és közéleti ember került ki. Sajnálatos, hogy az egyetem nem szeretne hű maradni értékteremtő múltjához, hiszen elindult egy lejtőn. Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, amit néhány skandináv ország, hogy közéleti témái legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását.

Szögezzük le, hogy biológiai nemek vannak, nem társadalmiak, így az elnevezés is megtévesztő, hamis.

Tisztelt Rektor Úr!

Önök tévedésben vannak, amikor azt gondolják, hogy ezen szak elindításával jót tesznek Magyarországnak. Ön a rektori köszöntőjében azt írja: „Célunk nem lehet kevesebb, mint a kiválóság fenntartása az egyetemen, és ezzel a magyar nemzet jövőbeli lehetőségeinek javítása.” Fel kell hívnunk a figyelmét, miszerint ezzel a tanulmánnyal semmiben nem segítik nemzetünk felemelkedését, sőt rombolják azt az értékközpontú gondolkodást, ami a közép-európai országokban még jelen van. Égető problémánk a demográfiai kérdés, ami nem a szexuális kisebbségek tanulmányozásával és a feminista filozófia elmélyítésével fog megoldódni. Kérjük Rektor Urat, hogy az erre a szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel, de semmiképp ne ugyanazokkal az oktatókkal és olvasmánylistával, mint a gender studies esetében. Hisszük, hogy Magyarország jövője a családok és a fiatalok kezében van, ezért őket kell támogatni, az ő problémáikkal kell foglalkozni. Ez az Ön, mint Magyarország legrégebbi egyeteme vezetőjének felelőssége is, hiszen eddig csak Soros György magánegyetemén volt megtalálható hasonló nonszensz őrültség. Hozzá tud méltó módon járulni a jövőhöz az ELTE vagy kiszolgálja a gender- és meleglobbi nyomulását?

A jelentkezési időszak lezárultával talán Ön is megláthatta, hogy nem övezi hatalmas érdeklődés a témát és mint bölcs vezető belátja, hogy értelmetlen, felesleges és romboló elindítani a fent nevezett szakot és az egyetemet inkább újra a magyar jövő szolgálatába kellene állítani."

Tudomásunk szerint még nem érkezett hivatalos reakció az egyetem részéről Nacsa Lőrinc levelére. Az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója, Prazsák Gergő Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait a levélben írtakról. Ez is tanulságos (csak más előjellel), érdemes elolvasni.

"Nézem, hogy bizonyos Nacsa Lőrinc úgy véli, hogy kollégáimmal valami káros tevékenységet végzünk a Társadalomtudományi Karon. Azt olvasom, hogy luxus, ha olyan társadalomban élünk, ahol nincs diszkrimináció. Meg aztán azt is, hogy csak biológiai nemek vannak. Meg aztán azt is, hogy égető probléma a demográfiai kérdés, így aztán teljesen fölösleges mestreszakon türelmet tanítanunk. (nyilván sem ő, sem párttársai nem látták a legutóbbi, nem éppen problémátlan diszkriminációs felmérést: https://ec.europa.eu/…/…/ResultDoc/download/DocumentKy/68108 )

Az a rossz hírem van kedves Nacsa Lőrinc, hogy magát nem azért tartjuk, hogy megmondja, hogy a tudomány mivel foglalkozzon. Részletesen szabályozottak egy-egy szak alapításának követelményei, és a Geneder studies szakunk alapítása mindenben megfelelt ezeknek a követelményeknek. A demokratikus országokban a tudomány, a vallás és a politika egymástól különböző foglalatosságok és vagy egyáltalán nem, vagy csak rendkívül speciális esetekben érnek össze (pl. vallástudomány).

Erre a szakra is többek között azért is szükség van, mert ahogy Ön is, nyilván számos más politikus társa is tudományosan tarthatatlan véleményen van.

Nem akarom elkeseríteni, de például 2 darabnál lényegesen több nem van (amennyiben mindegyiket figyelembe vesszük, egy tucatnál is több, sőt legvégső esetben mindenki egy külön kategória. Ez azt jelenti, hogy mindnyájan teljesen egyedi és megismételhetetlen tünemények vagyunk – igen, Nacsa Lőrinc is. Mindnyájunk elképzelése, vágya, szavazata ugyanannyit ér és számít. Így aztán például tiszteletben kell tartani a demokratikus jogainkat és kötelezettségeinket. Pl. az alaptörvény rendelkezéseit. Azért is kellenek ilyen szakok, hogy a tekintélyelvűség, a diszkrimináció, az alapjogaink sérelmétől képesek legyenek a társadalom tagjai megóvni önmagukat és másokat. Az alaptörvény rendelkezései szerint sem vallási meggyőződése, sem bőrszíne, sem szexuális beállítódása miatt nem lehet diszkriminálni senkit (nyomatékosan javaslom a fenti felmérés eredményeinek tanulmányozását). Ugyancsak az alaptörvény rendelkezései szerint a tudomány független (értsd: a politika nem szólhat bele a tudomány működésébe).

Tehát tisztelt Nacsa Lőrinc és párttársai: el a kezekkel a tudománytól!"

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!