szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Közép-Budai Tankerületi Központ egy hét késéssel küldte a fizetését február elején azoknak a tanároknak, akik óraadói megbízási díjat kapnak. Előtte is utaltak már, de csak „jelképesen”.

Egy forint értékben kaptak munkabér-átutalást február elején az illetékes Közép-Budai Tankerületi Központtól azok a tanárok, akik óraadói megbízási díjukat várták. A fizetéseket végül egy hét késéssel teljesítették, de azt nem árulták el, mi volt a baki oka. A megbízási díjak hónapok óta több hónapos késésekkel érkeztek, de ez még a sokat látott tanárokat is meglepte – írja az Átlátszó Oktatás.

Az oktatási portálnak az egyik érintett mesélte el az óraadói fizetéseket érintő 1 forintos utalás történetét. Tájékoztatást azóta sem kaptak a Klebelsberg Központtól (Klik), vagy annak illetékes Tankerületi Központjától. Az eset annak ellenére érthetetlen, hogy a bérek egyébként még a törvényi határidőn belül megérkeztek – tette hozzá.

Az Átlátszó Oktatás is megkérdezte az ügyben a Kliket, mi is történt pontosan, de a cikk megjelenéséig nem válaszoltak. Ez ugyanakkor a portál és a központ viszonya alapján nem meglepő.

Az Átlátszó Oktatás 2015-ben adatigénylést nyújtott be a Klikhez, és kérték, hogy adják ki havi bontásban, hány tanár nem kapta meg időben a fizetését. A központot még a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is felszólította az adatok kiadására, mégsem tette ezt meg, így beperelték őket. A Klik később 2016 márciusának végéig vállalta ugyan az adatok kiadását, de ez csak ígéret maradt, így a per folytatódott. A Klik ezután elrontotta a fellebbezését a peres eljárásban, emiatt március elejére várható, hogy átadja majd a kért adatokat a portálnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!