szerző:
Domány András

Megfejtés: igen, szoktak, és le szokták szavazni.

„Szerintem olimpia kérdésében nagyon-nagyon ritkán szoktak kiírni népszavazást” – mondta hétfőn a hvg.hu videósainak a parlament folyosóján Nyitrai Zsolt Fidesz-képviselő.

Krakkóban 2014. május 25-én szavaztak a polgárok arról, hogy megpályázzák-e a 2022-es téli olimpia megrendezését. 36%-os részvétel mellett, ami ott elég volt az érvényességhez, a szavazók 70%-a nemet mondott. A főpolgármester, aki támogatta volna a rendezést, de a közhangulat ingadozását látva óvatos lett, presztizsveszteség nélkül tudott kiszállni az ügyből, és fél évvel később 58%-nyi szavazattal simán újra megnyerte a választást.

Hamburg polgárai 2015. november 29-én szavaztak arról, hogy vetélkednek-e velünk a 2024-es nyári játékokért. 50,1% részvétel mellett 51,6% volt a nemek aránya, ezért letettek az ötletről. Igaz, Kielben 66%-os volt a támogatás, de Hamburg nélkül a pályázat értelmetlenné vált.

Svájc Graubünden kantonjában most, 2017. február 12-én mondott nemet a helyi népszavazáson részt vevők 60%-a arra, hogy náluk rendezzék a 2026-os téli olimpiát, pontosabban arra, hogy 25 millió frankos hitelből dolgoztassa ki a pályázatot a kanton, a szövetségi állam és az olimpiai bizottság. Még Sankt Moritzban is a nemek kerültek többségbe, ahol 1928-ban és 1948-ban már rendeztek téli olimpiát. Ilyen szavazást 1980-ban és 2013-ban is tartottak az akkor esedékes pályázatról, szintén elutasító eredménnyel.

Bostont az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága 2015. január 5-én választotta ki az országon belül pályázók közül, pedig San Francisco, Los Angeles és a főváros, Washington is érdeklődött. Ám fél év múlva, július 27-én a város visszalépett, mert a közvéleménykutatásokban mért támogatás 50% alá esett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!