szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül 15 millió forintba kerül a jeges árban megrongálódott tiszacsegei komp felújítása – olvasható a Dehir.hu-n. A köztévének a csegei polgármester azt mondta: volt, aki azt javasolta, hogy nevezzék el az újjászülető kompot Janinak.

Három hétig is eltarthat a tiszacsegei komp felújítása, amelyet múlt hétfőn sodort el a jeges ár, fedélzetén a Jani nevű éjjel őrrel együtt, akit végül honvédségi helikopterrel mentettek ki.

Megrongálódott a komp fedélzete és a gépház is. A hatalmas jégdarabok felszakították a gépház oldalát és elgörbítették a hajtókerék lapátjait. A fedélzet deszkáit ki kell cserélni – olvasható a hírportálon.

Az aknák szárazak viszont, tehát maga a komptest nem sérült annyira, hogy elsüllyedjen – mondta Lévai Zoltán, a komp üzemeltetője. A helyreállítása körülbelül 15 millió forintba kerül.

A komp elsodródása után négy nappal, körülbelül ötven kilométerrel lejjebb, a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Pénteken vontatta eredeti kikötőjébe egy jégtörő hajó. Tiszacsegére kedden érkezett meg az a csörlő, amellyel a kompot kihúzták a szárazra, hogy megvizsgálhassák.

A javításra az önkormányzat költségvetéséből csoportosít át pénzt, de számítanak vis maior támogatásra is. A tervek szerint március második felében fejezhetik be a felújítást. Ezután újra kell vizsgáztatni a járművet, hogy ismét szállíthassa az utasokat, autókat Tiszacsege és Ároktő között.

A köztévé is beszámolt a komp partra húzásáról. A tudósítás szerint Tiszacsegén a múlt héten új szólás született: sodródunk, mint Jani a komppal.

Szilágyi Sándor polgármester azt nyilatkozta, hogy a komp elszabadulása sok olyan embert is megérintett, akikre nem is gondolt. A hivatalba sok email érkezik, és volt, aki azt javasolta: nevezzék el a kompot Janinak. Hozzátette: vannak további kárai is az önkormányzatnak, a kikötőjük is sérült ugyanis.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Ez már dráma: akcióshőst csináltak az őrjöngő Tiszán sodródó csegei komp őréből - videó

Nem volt menekvés Jani számára azon a kegyetlen, fagyos reggelen. A Tiszán végig vágtató jeges ár miatt papír módjára szakadt szét a csegei kompot rögzítő lánc, és akkor kezdődött az éjjeli őr igazi drámája. Valakit megihletett a Tiszacsegénél elsodródott komp és a rajta rekedt férfi története, akit honvédségi helikopterrel mentettek ki hétfőn.