szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Áttekinteni a helyzetet - ezt a feladatot adta hivatalos bejelentés szerint Orbán Viktor a főpolgármesternek. Erre a Fővárosi Közgyűlés a nyilvánosság előtt sort is kerített, míg a kormány a maga feladatát zárt ajtók mögött intézi majd. Kollégánk ott volt a városházán, és figyelte, ki hogyan oldaná meg a helyzetet a kormányoldalon, illetve az olimpia kapcsán változó állásponton lévő ellenzék részéről.

Most érkezett

Gundel Takács szerint kell népszavazás

"Legyen olimpia, de ne mindenáron" – nyilatkozta a Szemlélek blognak Gundel Takács Gábor, az MTVA-ból nemrég távozott műsorvezető, aki a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) szóvivője lett. Tisztázta: a szervezet munkájában évek óta részt vesz, a szóvivőséget társadalmi munkában végzi. Azt mondta, a BOM szerint kell népszavazás, és meg kell vizsgálni azt is, hogy mitől változott a korábbi egységes támogatás, és ha nem 2024-re, akkor 2028-ra kell megpróbálni elnyerni a rendezés jogát.

"Ehhez az is kell, hogy nézzük meg, mi garantálja az átláthatóságot, ami kapcsán a legtöbb kritika érkezett."

Gundel Takács Gábor szerint az olimpia rendezése nem vesztes ügy, nem rossz ötlet, és a különböző reakciókból is az látszik, nem magával a sporteseménnyel van baj.

Percről percre
Sorrend megfordítása

1 2 3 4

Schmitt Pál a népszavazás mellett van

A volt köztársasági elnök – aki már nem haragszik a hvg.hu-ra doktori címének megfosztása miatt – több helyen is elmondta, nem szabad hátrálni, a népszavazást meg kell tartani. Az InfoRádióban úgy fogalmazott,

"ha a 2024-es olimpia rendezési jogát el szeretnénk nyerni, akkor meg kellene tartani a népszavazást, és azt erősen meg kellene nyerni."

A Karc FM-nek adott nyilatkozatban még azt sem zárta ki, hogy a rendezés nyereséges legyen.

Percről percre közvetítésünk a budapesti közgyűlésből véget ért, de a olimpia és népszvazási kezdeményezés sorsát a hvg.hu-n természetesen követjük.

A közgyűlés érdemi döntést nem hozott

A vita végén előbb Horváth Csaba javaslatáról szavaztak, és elutasították, hogy maga a főváros írjon ki népszavazást a Momentuméval megegyező kérdésben.

A Kocsis Máté által jegyzett indítvány megszavazása előtt Tarlós tudatta a képviselőkkel, szerinte az előterjesztés hasznos, mert így közgyűlési felhatalmazással tud este tárgyalni Orbánnal. A képviselők ezek után elfogadták az indítványt, ezt követően Borkaiék sietve távoztak.

Nem lesz tehát gyors népszavazás Budapesten, és egyelőre a pályázatot sem vonta vissza a főváros. Este Tarlós talán megtudja Orbán Viktortól, hogy mi a véleménye.

Fürjes: már nem elég egy megnyert népszavazás sem

Szereti ezt a várost, szereti és folytatni fogja a munkát – kezdi viszontválaszát Fürjes Balázs, a pályázat kormányzati felelőse. Szerinte a tervezettekhoz képest mit sem változott a vizes-vb költségvetése, és unja már ezt a témát. Állítja, hogy nem fognak megfutamodni a vita elől, de véleménye szerint a népszavazás már nem elég a támogatás helyreállítására.

A népszavazási kampányban együtt kéne ahhoz fellépni, márpedig a szocialisták félnek. Nem a kormány csinálta össze a bokáját – válaszol stílusosan Fürjes az MSZP-nek. Szerinte félelemből mennek szembe az olimpiával a szocialisták, mert érzik, hogy a közvélemény cikinek tartja.

A fideszes képviselők megtapsolták Fürjes riposztját.

Ne húzzuk tovább a rétestésztát!

Nem állítjuk, hogy minden tökéletes, az sincs rendben, hogy a fővárosra tolják a felelősséget az olimpia ügyében – összegez Tarlós. Egynek nincs szerinte értelme: továbbhúzni a rétestésztát.

A vak is látja, ez már rég nem az olimpiáról szól.

Tarlós szerint a momentumosok a “térdüket fogják csapkodni a nevetéstől” az ellenzék viselkedése miatt, de ez már nem az ő gondja.

Tarlós megdicséri a Momentum fiataljait, ám Demszkyt...

Tarlós eredetileg nem akart reagálni Horváth Csaba szavaira, mert “nem elég fajsúlyos”. Szerinte ugyanakkor nem igaz, hogy az olimpia csak budapesti ügy lenne, hiszen például Debrecen is két kézzel kapaszkodott a pályázatba. Úgy saccol, hogy lesz elég aláírás a népszavazáshoz, hozzátéve, korántsem biztos, az érvényes aláírások száma is 266 ezer lesz.

Nem a Momentummal van a baj, jelentette ki Tarlós ismét. Képzett fiatalokból áll szerinte a mozgalom, akik értelmes kérdést adtak be. Korábban rossz és ostoba kérdést tettek fel a népszavazást kezdeményezők, ezért kaszálták el azokat rendre. A momentumosok meg akarják szerezni a hatalmat, be akarnak kerülni a politikai döntéshozatalba, ez nem bűn. Szerinte nem túl logikus, hogy a momentumosok elvileg támogatják az olimpiát, kérdésük viszont a visszavonásról szól, “de ez a mostani kommunikációs helyzetbe belefér”.

Majd elődje, Demszky Gábor korábbi, a budapesti olimpiával kapcsolatos kijelentéseit kezdi szétcincálni Tarlós. “Az olimpia a leghatékonyabb gazdaságépítő projekt” – idézi a korábbi SZDSZ-es főpolgármestert a jelenlegi. “Folytatom, mert van még.” És tényleg! Demszky néhány éve az uniós támogatások jelentőségéhez hasonlította egy esetleg rendezést, amin nem veszíthet a város, folytatja a felolvasást Tarlós.

“Akkor amikor hatalomban voltak, egy szóval sem említették a népszavazást” – és hogy szavainak súlyt adjon, ezt a mondatot felemelt ujjal mondta el Tarlós, aki tíz percet szánt a vitából elődje kritizálására.

"A Momentum eligazításon járt Lendvai Ildikónál"

Borbély Lénárd fideszes közgyűlési képviselő a Momentum függetlenségét vonta kétségbe. Azt állította, hogy néhány nappal az aláírásgyűjtés megkezdése előtt eligazításon jártak Lendvai Ildikónál.

Komolyan, ha az ember legyűri a röhögést, akkor megáll az esze

– reagált a Facebookon percekkel később Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese. Ő ugyanis megfejtette, miről beszélt a csepeli polgármester. A szóban forgó esemény a XXI. Század Társaság nyilvános rendezvénye volt, ahol a Momentum elnökével beszélgettek a színpadon, miközben Lendvai Ildikó meg ült a nézők között.

Csárdi csak bohóckodást lát

Csárdi a vita második körében arról beszélt: reméli, hogy a fideszes képviselők által emlegetett és áhított fejlesztések az olimpia nélkül is megvalósulnak. Kocsis Máté indítványát egy rossz ízű véleménynek tartja Csárdi, hozzátéve, hogy hagyják abba a bohóckodást, mert Tarlós is elmondta, hogy még egyeztet Orbánnal, vagyis

a mai ülésnek nincs jelentősége a pályázat sorsára nézve.

"Hét évvel állunk a budapesti olimpia előtt"

Kovács Péter fideszes képviselő töretlenül optimista: “hét évvel állunk a budapesti olimpia előtt.” Szerinte 2010-ben senki sem gondolta volna, hogy talpra áll az ország, de mégiscsak így történt a Fidesz-kormánynak köszönhetően. “Merjünk álmodni, a most látott problémákat meg lehet oldani.”

Gy. Németh Erzsébet szerint Kovács “hurrábeszéde” után a Fővárosi Közgyűlésnek megerősítő határozatot kéne elfogadnia, ha ennyire jó dolog a budapesti pályázat. Szerinte a 266 ezer aláírás azt mutatja, hogy emberek nem hiszik el azt, ami a fideszesek állítanak,.

DK: kérdezzék Orbánt, hogyan kell népszavazást tartani

Az ülés során következetes álláspontjáért többek által is megdicsért Gy. Németh Erzsébet azt javasolta Fürjesnek, hogy Orbán Viktorral egyeztessen arról, milyen körülmények között kell népszavazást tartani. Azt látja, hogy a fideszes képviselők fejében nagy zavar van. Nem igaz, hogy az ellenzékiek felelősek azért, hogy a társadalom nem támogatja az olimpiát, jelentette ki a DK képviselője.
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!