szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hegyvidéki görög nemzetiségi önkormányzat akciója végül is elmarad. Pedig Felcsúton át egészen Athénig futottak volna a lánggal.

Különös ötletre bukkant a XII. kerületi görög nemzetiségi önkormányzatának előterjesztésében a 24.hu. A dokumentum szerint egy görög származású futó egy görög templomtól Orbán Viktor falujáig, Felcsútig futna az olimpiai lánggal.

A nemzetiségi önkormányzat legfeljebb 100 ezer forinttal meg is támogatta volna a célt a legutóbbi ülésen benyújtott tervezet szerint.

Kökény Konstantin előterjesztő, a hegyvidéki görög önkormányzat elnöke a lapnak azt mondta, hogy az akciót az országos görög önkormányzat kezdeményezte, a görög futó Felcsúton át egészen Athénig futott volna.

Ha ugyanis az olimpiai eszme van a középpontban, a görög nemzetiségnek mozdulnia kell – mondta Kökény.

Az országos görög nemzetiség önkormányzat ugyanakkor azt mondta, nincs ilyen program, csak dedikált focilabdát vittek volna a felcsúti Puskás Akadémiára. Ám az olimpiarendezéssel kapcsolatos fejlemények miatt végül a labdás akciót is lefújták.

A Puskás Akadémia nem reagált a 24.hu megkeresésére.

A magyar állam és a görög nemzetiség olimpiai együttműködésének azonban lesz olyan programja is, amelyet nem töröltek: Olympiában dobog a világ szíve címmel konferenciát tartanak a Parlamentben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán, az Emmi vezetőjének fővédnökségével. Fellép Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is, előadásának címe: "Az olimpizmus értékeinek pozitív hatása a sportoló nemzet eszme megvalósulására".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!