szerző:
MTI

Majtényi szerint meglesz a jelöléséhez szükséges 40 aláírás.

A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte a párt parlamenti képviselőit, hogy támogassák Majtényi László köztársasági elnökké jelölését, majd az államfő személyéről döntő szavazáson is voksoljanak rá.

Az elnökségi ülést követő, Majtényi Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc pártelnök azt mondta, a volt adatvédelmi biztos az egymásra figyelő, szolidáris, a köztársasági eszményeket tiszteletben tartó, a megkülönböztetések és a korrupció ellen küzdő, zöldebb Magyarország eszményét képviseli.

Majtényi László úgy látja, meglesz a jelöléséhez szükséges negyven képviselői ajánlás. A volt ombudsman – aki korábban az MSZP frakciójával és az LMP elnökségével is találkozott – azt mondta, sokan vannak ma, akik egy alkotmányos, demokratikus, szolidáris Magyarországot akarnak, ahol az állam mindenkinek tiszteli az emberi méltóságát, erős a jogvédelem, a fenntartható fejlődést is biztosítják, ahol a szabad választásokon a nép leválthatja a kormányt és hatékony a küzdelem az államot maga alá gyűrő korrupció ellen. Abban az országban, ahol körülbelül kétmillió ember a harmadik világbeli szegények színvonalán él szintén alapvető feladat a szegénység elleni küzdelem – tette hozzá. 

A sajtótájékoztatót követően a párt szóvivője reagált a más témában feltett kérdésekre, többek között arra is, hogy a szocialista Szanyi Tibor egy interjúban hibának minősítette a 2014-es összefogást. Gréczy Zsolt jelezte, hogy a közelgő zuglói időközi önkormányzati választáson az MSZP, a DK, a Párbeszéd és egy civil szervezet most is közös jelöltet állított.

A DK továbbra is nyitott arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével, de Botka László nem kereste a Demokratikus Koalíciót – közölte Gréczy Zsolt, aki a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, nem szerencsés bizonytalanságban tartani a választóikat. Elmondta: az MSZP és a DK közötti megbeszélések januárig jól zajlottak, majd amikor Botka László a szocialisták kormányfőjelöltjévé vált, befagytak. A DK számára nincsen "Botka–Gyurcsány-meccs, együttműködési kényszer van" – összegzett a politikus, leszögezve: továbbra is hisznek az összefogásban.

A Gyurcsány Ferenc személyét ért szocialista kritikákra válaszolva a szóvivő azt mondta, nem lehet tehertétel a baloldal számára az, aki utoljára nyert nekik választásokat, és aki kormányfőként fejlesztette az országot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Az iskolák egy részében csak parodizálják az angoloktatást"

"Az iskolák egy részében csak parodizálják az angoloktatást"

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

Túl kevés bevándorló érkezik Nagy-Britanniába, alig akad, aki elvégezze a fizikai munkát

Túl kevés bevándorló érkezik Nagy-Britanniába, alig akad, aki elvégezze a fizikai munkát

"Az informatikát a könyvtáros tartja, 25 évvel ezelőtti anyagokból"

"Az informatikát a könyvtáros tartja, 25 évvel ezelőtti anyagokból"

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

A „kolostorok Coca-Colája” ma is tarol, de mi is ez az ital?

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden

Felemás arcát mutatja az időjárás kedden