Mizsur András
Mizsur András
Tetszett a cikk?

Attól függetlenül, hogy Orbánék múlt héten visszavonták a budapesti olimpiai pályázatot, a Fővárosi Választási Irodának le kell számolnia a Momentum Mozgalom által leadott 266 ezer aláírást. A korábbi népszavazási kezdeményezésekhez képest eddig sokkal alacsonyabb az érvénytelen aláírások aránya.

A Momentum Mozgalom azt közölte hétfőn a hvg.hu-val, hogy az elmúlt hét végéig 73 431 aláírást, vagyis a leadott aláírások több mint negyedét ellenőrizte a Fővárosi Választási Iroda.

  • Ebből 8700 volt érvénytelen, és több mint 63 ezer volt érvényes.
  • Ez alapján az eddig ellenőrzött aláírások 11,9 százaléka volt érvénytelen.

Ez bőven a korábban saccolt 20-25 százalékos hibahatáron belül van. Az olimpiáról szóló (gyakorlatilag okafogyott) népszavazás kiírásához egyébként 138 ezer hiteles aláírás kell.

A Fővárosi Választási Irodának február 17-étől számolva 45 napja van az aláírások ellenőrzésére. Korábban azt ígérte az FVI, hogy március 10-ig befejezik a számolást. Ezután írhatják ki a népszavazást, az erről szóló döntést bíróságon lehet megtámadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!