szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Molnár Zsolt: a katonai titkosszolgálat oldaláról „se kép, se hang: cáfolat" volt a reakció.

Semelyik magyar titkosszolgálatnak nincs saját műveletből származó információja Matolcsy György jegybankelnök összeesküvés-elméletének alátámasztására – az Index információi szerint ez derült ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésén, ahol a jegybankelnök súlyos vádjaira vártak egyértelmű bizonyítékokat az ellenzéki képviselők.

Emlékezetes, hogy Matolcsy György múlt szerdán az Országgyűlésben az MNB 2015. évről szóló üzleti jelentésének és beszámolójának általános vitájában a brókerbotrányok kapcsán azt mondta: "valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna felhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára". Az MNB elnöke úgy fogalmazott: ami történt, "egy olyan nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységhez illeszkedik, ami 2014 őszén indult el".

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai zárt ülésén mások mellett a katonai és polgári titkosszolgálatoktól kért tájékoztatást a jegybank elnök állításairól. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke az ülést követően az Indexnek azt mondta: a katonai titkosszolgálat oldaláról „se kép, se hang: cáfolat" volt a reakció, vagyis semmiféle információjuk nincsen Matolcsy állításának alátámasztására. Márpedig a jegybankelnök a beszédében „titkosszolgálati és katonai" forgatókönyvre hivatkozott – utóbbival tehát Matolcsy egészen biztosan nem mondott igazat - írja az Index.

Molnár Zsolt szerint az MNB első számú embere olyan állításokat tett - ráadásul az Országgyűlés plenáris ülésén - amelyek Magyarország tekintélyét újból csorbíthatják, s nemzetközi diplomáciai bonyodalmakat okozhatnak. Kifejtette: a katonai diplomáciai, katonai hírszerzés vonalán nem, a polgári titkosszolgálati tevékenységgel összefüggésben vannak információk, amelyek alátámaszthatják a jegybankelnök szavait. Az ülésen a szolgálatok felsoroltak 2014-ben és 2015-ben történt eseményeket, amelyek összefüggésbe hozhatóak Matolcsy György szavaival, de Molnár Zsolt szerint az ügyben több kérdés maradt nyitva, mint amennyit megválaszoltak. "Az ügy nincs lezárva" - szögezte le.

Úgy véli vizsgálóbizottságnak kellene kivizsgálnia az ügyet, de ezt - mint elmondta - kormánypárti képviselők nem támogatják. A testület elnöke a nemzetbiztonsági bizottságban hallgatná meg Matolcsy Györgyöt, hogy számoljon be mire alapozta az állításait. Molnár Zsolt leszögezte: a jegybankelnöknek vállalnia kell a felelősséget, s ha igazat mondott, minden magyar állampolgár számára ki kell derülnie, de ha csak egy újabb "matolcsyzmus" volt az egész, akkor önként távoznia kell posztjáról.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke viszont ez ügyben elegendőnek tartotta a szolgálatok tájékoztatását. A kormánypárti politikus megjegyezte, hogy az ellenzéki képviselők olykor úgy tekintenek a bizottságra mint egy "liberális újság szerkesztőségére". Azt mondta: Matolcsy György állításairól bő negyven percen keresztül értekeztek, s úgy véli a testületnek ezzel már nem kell foglalkoznia.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből

Népszava: Kimarad a szociális dolgozók egy jelentős része a tesztelésből