szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az USA továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és "a NATO európai lábának megerősítésében" - mondta Szijjártó Péter, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. A külgazdasági és külügyminiszter gratulált a Trump-győzelemhez, egyetértett az új elnök NATO-t érintő kritikáival és azt is közölte, Magyarország szorít Trumpnak és Putyinnak.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben - közölte a beszélgetésük után Szijjártó Péter.

Magyarország pedig szerinte büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek katonákat küldenek az Iszlám Állam elleni harchoz és ezt a szerepvállalást fenn is kívánják tartani.

"A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt" - közölte Szijjártó.

Rex Tillerson meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

Szijjártó elmondta neki, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök elképzelését, miszerint a NATO-t, és főleg annak európai lábát meg kell erősíteni. "És mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk" - tette hozzá.

A beszélgetés során szó esett Oroszországról is. Szijjártó szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, "hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét".

Szijjártó úgy fogalmazott, hogy Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

A két politikus a beszámoló szerint egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább.

Szijjártó ezzel kapcsolatban elmondta Rex Tillersonnak, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban - tette hozzá.

Szijjártó gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez. Azt mondta, a magyar kormány a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson pedig kijelentette, az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Egyre hevesebbek az Etna kitörései – videó

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Megölte magát a szexuális zaklatással vádolt amerikai edző

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja