szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem mintha közvetlenül választanánk államfőt, de azért jó tudni, hol, hol nem fordult meg Majtényi László. A Fidesz frakcióvezetője bedurrantotta az államfő-választási kampányt.

Soros György jelöltjének tartja a Fidesz Majtényi László volt ombudsmant a köztársasági elnöki posztra.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Majtényi László Soros György jelöltje – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a Soros-alapítvány támogatásával jött létre az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, amit Majtényi László vezet. Ezt az intézmény Soros György többször is személyesen támogatta – mondta a frakcióvezető. Sőt, Kósa szerint az intézet alapításakor is azt mondták, azért hozza létre az amerikai üzletember, hogy ezen keresztül befolyásolja a magyar közéletet. 

Tudta, hogy mi az igazi tétje a népszavazásnak? - Itt egy magyarázó videó

Tények és tévhitek az október 2-i kvótanépszavazásról: az Eötvös Károly Intézet felvilágosító videója szerint a kvóta nem automatikus befogadásra, hanem a menekültügyi eljárások lefolytatására kötelezné az államokat. Érthetetlen, hogy a kormány mire szeretne tőlünk felhatalmazást kapni a népszavazáson. Hogy miért? Kiderül a videóból.

Egyszerűbb, ha a feladóval beszélünk, tehát Soros Györgyöt szívesen várjuk, sokkal egyszerűbb, ha vele beszéljük meg, mi a szándéka Magyarországgal, mintha Majtényi közvetítését kérjük ehhez – mondta Kósa Lajos.

Köztársaságielnök-jelöltet március 10-én 10 óráig lehet ajánlani, ehhez 40 képviselő támogatása kell. Mint mondta, tekintettel arra, hogy a Fidesz és a KDNP frakcióinak 131 tagja kedden aláírta, hogy Áder Jánost jelölik köztársasági elnöknek, így "a parlamenti matematika szerint" legfeljebb két jelölt lehet a választáson. Hozzátette: ha valóban kettős jelölés lesz, akkor arra tesznek javaslatot, hogy mindkét jelölt beszélhessen az Országgyűlés előtt 15-15 percben. 

Az államfőválasztás március 13-án délelőtt lesz a parlamentben. A jelöltek beszéde után vita nélkül kerül sor a választásra, az első fordulóban az összes képviselő kétharmada, a második fordulóban pedig a legtöbb érvényes szavazatot kapó jelölt lesz a köztársasági elnök. Mivel a Fidesz és a KDNP 131 képviselője Áder Jánosra szavaz, a második fordulóban majdnem biztos, hogy Áder János kap bizalmat – mondta Kósa.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Demokratikusnak tűnő csapdát állított a Fidesz Majtényinak

Saját beszéde révén írattatná ki Majtényi Lászlót a nemzet egységét képviselő államfőjelöltek közül a Fidesz – derült ki a kormánypártok múlt heti, visegrádi frakcióülésén. Valójában tehát nem gesztus, hanem csapda, hogy az ellenzék köztársaságielnök-jelöltje is beszédet mondhat az államfőválasztás előtt a parlamentben.

Joó Hajnalka Itthon

Majtényi: A fal végül le fog dőlni, ebben van a jelölésem értelme

Nekem soha nem jelentett problémát vesztes csapatban játszani, ha a játék célja erkölcsileg megalapozott - mondja a hvg.hu-nak adott interjúban a köztársaságielnök-jelöltségre felkért Majtényi László. Az egykori ombudsman szerint az államfői tisztségnek még mindig erős az erkölcsi autoritása, és igenis vannak olyan eszközei, amelyet a NER nem viselhet el.