szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Verték a gyerekeket, jogellenesen tartották őket fogva, cigarettával jutalmazták, a dohányzás megvonásával büntették őket, oktatásukba belebetonozták a hátrányukat – ezeket állapította meg az ombudsman, és lett is következménye.

Az ombudsman által is feltárt problémákkal, köztük a bántalmazásokkal összefüggésben rendőrségi eljárás indult a zalaegerszegi gyermekotthon több dolgozója ellen, és visszavonták az otthonvezető megbízatását – közölte szerdai számában a Zalai Hírlap.

A lap a gyermekotthonban az alapjogi biztos által végzett vizsgálat múlt héten nyilvánosságra hozott, komoly és rendszerszintű alapjogi visszásságokat feltáró eredménye kapcsán kereste meg a minisztériumot.

Hogy mik ezek a visszásságok, arról már sem az MTI, sem a Mediaworks-birodalomba tartozó zalai lap nem közölt túl sok részletet szerdán, csak ennyit: az ombudsman és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vizsgálata is feltárta, hogy a gyermekotthonban a dolgozók és a növendékek, valamint a gyermekek között gyakori volt a szóbeli agresszió, több esetben előfordult fizikai bántalmazás is. Ezek megelőzése érdekében az integrált intézmény vezetője intézkedéseket tett; többen írásbeli figyelmeztetést kaptak, és volt, akinek megszüntették a munkaviszonyát. Ehhez képest

a megyei rendőr-főkapitányság most két gyermekfelügyelő és két nevelő ellen nyomoz, a korábbi otthonvezetőt pedig leváltották.

A szóbeli agresszió megakadályozása érdekében tréninget indítanak a dolgozók és a gondozottak részére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. minisztérium.

Az otthont felügyelő minisztérium közlése szerint az intézményben olyan beilleszkedési, magatartási, tanulási problémákkal küzdő fiatalok élnek, akik sem családi környezetben, sem korábbi gondozási helyükön nem tudtak megfelelni a társadalmi normáknak.

Másfél hónapig fogságban tartottak egy gyereket

Az ombudsman múlt héten nyilvánosságra hozott vizsgálata a következőket állapította meg, miután a hivatal dolgozói meghallgattak 28 gyereket, megnézték a gyermekotthont, valamint jogász és pszichológus munkatársak bevonásával konzultáltak az intézmény vezetőjével.

  • A gyerekek érdekére hivatkozva magántanulóvá minősítik őket, és egy belső, tulajdonképpen szegregált iskolával kell tanulói jogviszonyt létesíteniük.
  • A gyermekotthonok zárt működési rendszere miatt ellehetetlenül a szakképzésben részt vevő tanulók gyakorlati oktatása, így nem sok esély van a kitörésre a gondozottak számára.
  • A gyermekvédelmi törvény szerint maximum 48 órán át tarthat a személyes szabadságot korlátozó intézkedés, de az intézménybel előfordult olyan súlyos jogsértés, hogy "az otthon vezetőjének döntése alapján egy gyermeket közel másfél hónapig tartottak jogkorlátozó egészségügyi megfigyelés alatt.
  • Az intézményben a dohányzást és annak megvonását jutalmazási, illetve fegyelmezési eszközként használják.
  • A gyermekek között is előfordul a bántalmazás.
  • Több gyermek számolt be arról, hogy a szakdolgozók verbálisan és fizikailag bántalmazták őket. A gyermekjogi képviselőhöz néhány hónap alatt nyolc alkalommal érkezett ilyen jelzés, a gyermekvédelmi gyámoknál ugyancsak nyolc esetben tettek panaszt bántalmazás miatt. A bántalmazás megtörténte a gyermekekkel készített interjúk, a gyermekjogi képviselőtől és a gyermekvédelmi gyámoktól kapott információk alapján is valószínűsíthető volt.
  • A gyerekek bántalmazásáról szóló panaszokat az intézményvezető által indított vizsgálatok alaptalannak találták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!