szerző:
hvg.hu

A nemrég megújult Magyar Újságírók Országos Szövetsége is megszólalt a szerdai origós, Momentumra kihegyezett cikk miatt. Közleményükben az áll, egyre gyakoribb a médiában a tény- és jogalap nélküli lejáratás. Az origós cikknek szerintük a címbeli állításai sem voltak megalapozottak. A sajtószakmai szervezet vizsgálatot kér.

A MÚOSZ ezt az állásfoglalást juttatta el hozzánk:

Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján a magyar sajtóban kezd meghonosodni egy olyan, korábban csupán elvétve alkalmazott káros gyakorlat, amelyben a közzétett médiatartalmak publikálásának célja a valós információk és összefüggések bemutatása helyett a tény- és jogalap nélküli lejáratás, hírnévrontás és személyeskedés. Az ilyen tartalmak közlésének célpontjai általában politikusok vagy politikai kezdeményezések, emellett azonban egyre gyakrabban olyan újságírók is, akik szakmai munkájuk során összeütközésbe kerülnek a helyi vagy az országos hatalom gyakorlóival.

A legutóbbi példát az Origo „12 millió forintot tüntetett el a Momentum dúsgazdag vezetője” című írása szolgáltatta, amelynek (ahogyan a cikk szövegéből, illetve a témáról időközben más forrásból megjelent háttéranyagokból egyértelműen kiderült) már a címében szereplő állítások sem voltak megalapozottak.

Magyarországon az alaptörvény és a sajtójog védendő alkotmányos értékként kezeli a szerzői és a szerkesztői függetlenséget ugyanúgy, mint a pontos és hiteles tájékoztatást. A hazai szabályozásból nem lehet levezetni, hogy az egyik kritériumrendszer a másik rovására lenne érvényesíthető: ahhoz, hogy a sajtó törvényes működése biztosítható legyen, egyszerre kell eleget tenni a (hatalomtól és tulajdonosi vagy hirdetői elvárásoktól egyaránt) független tartalomkészítés, illetve az igazolható tények és valós összefüggések bemutatásán alapuló információtovábbítás igényének.

Ha egy újságíró vagy egy sajtótermék szisztematikusan megszegi a sajtóra vonatkozó jogi és etikai normákat, akkor nem csupán jogsértést követ el, hanem visszaél azzal a kitüntetett helyzettel is, amelyet a magyar jog a társadalom hiteles tájékoztatása érdekében a sajtónak biztosít. Ezzel pedig egyszerre sodorja veszélybe a média tekintélyét, az újságírásban dolgozók megbecsülését és a nyilvánosság kontrollszerepének érvényesülését. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezért felkéri a Média Önszabályozó Testületet a jelzett gyakorlat, illetve azon belül is az idézett Origó-cikk médiaetikai szempontú vizsgálatára, a kiadókat és a szerkesztőségek munkatársait pedig a sajtószakma működését szabályozó törvényi és etikai előírások maradéktalan, teljes körű betartására.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!