szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A TEVA debreceni gyárában négy éve nitrogénmérgezést kapott két munkás, mert nem voltak megfelelő védőeszközeik. Az ügy négy vádlottja pénzbüntetést kapott.

A Debreceni Törvényszék 480 ezer és 400 ezer forint pénzbüntetésre enyhítette csütörtökön a debreceni gyógyszergyári mérgezés két vádlottjának büntetését. A Debreceni Járásbíróság tavaly februárban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek őket. Mindketten húszhavi részletben fizethetik meg a büntetést, ha nem fizetnek, fogházba kell menniük. A törvényszék egyebekben helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az elsőfokú bíróság foglalkozás még négy vádlottat mondott ki bűnösnek az ügyben. Hárman 330 ezertől 600 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaptak, a negyediket a bíróság két évre próbára bocsátotta. Két vádlott esetében az ítélet már első fokon jogerőre emelkedett.

2013. január 18-án rosszul lett és nitrogénmérgezés miatt kórházba került a debreceni TEVA gyógyszergyárban két külső karbantartó. Egyikük leereszkedett egy tartályba, rosszul lett, ezért utána ment a társa, de ő is rosszul lett, tűzoltók emelték ki őket. Az egyik - 55 éves - férfit újraélesztették, 30 éves társa könnyű sérülést szenvedett.

A bíróság megállapította, hogy a feladat biztonságos elvégzéséhez nem voltak meg az előírt felszerelések, pedig a gyógyszergyárral kötött megállapodás szerint a cégnek kellett volna biztosítania a munkavédelmi eszközöket és berendezéseket. A vádlottak tudtak erről, mégis elrendelték, illetve védőeszközök nélkül megkezdték a munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!