szerző:
Tetszett a cikk?

Hogy is hangzott ez a "merjünk kicsik lenni"?

Lassan 15 éve annak, hogy terjed egy hazugság, és annyira beivódott a köztudatba, hogy sokan bizonyára tényleg elhiszik: az hangzott el egykor a parlamentben, amit állítanak. Számomra mindegy, hogy Fritz Tamás egykori tudományos kutató, mai kormánypropagandista tudatosan hazudik, vagy egy szóbeszédet ismétel meg ellenőrizetlenül. Mindenesetre néhány napja a Magyar Időkben ezt vetette a budapesti olimpia lehetőségét szerinte megfúró Momentum Mozgalom vezetőinek szemére: „Tudják-e, hogy mindezt Kovács László külügyminiszter hírhedt mondása szellemében tették, amely szerint ’merjünk végre kicsik lenni!’?”

Kovács László soha nem mondta ezt. 2002. június 4-én, a Trianon-évfordulón Balsai István mai alkotmánybíró, 2005 és 2011 között a Fidesz politikusa, akkor még az MDF frakcióvezetőjeként bírálta a mindössze 10 napja hivatalba lépett Medgyessy-kormányt, hogy nem elég hangsúlyosan foglalkozik a határon túli magyarsággal. „A Magyar Demokrata Fórum szerint az anyaország és a határokon kívül rekedt honfitársaink érdekét ma csak egy cél szolgálhatja, az, ha folytatódik a határokon átívelő nemzetegyesítés politikája” – figyelmeztetett.

Erre válaszolta Kovács László külügyminiszter egyebek közt a következőket, egy korábbi osztrák kancellárra hivatkozva: „Franz Vranitzky egy interjúkötetében mondta – és ez számunkra is tanulságos –, hogy Ausztriának az egykori Habsburg Birodalom széthullása után meg kellett tanulnia kicsinek lenni. Ausztria ezt megtanulta, és ezzel függ össze Ausztria sikere. Nekünk is meg kellett tanulni akkorának lenni, amekkorák vagyunk, s hogy ez kicsi vagy közepes, ebből a szempontból mellékes; és le kellett vonnunk azt a tanulságot, hogy gyarapítani nem az ország területét kell, mert az beláthatatlan következményekkel járna, hanem az ország értékeit, az ország teljesítményét kell gyarapítani. …a mozgástér gondos felmérése, utolsó milliméterig történő kihasználása és lehetőség szerinti tágítása alapvető nemzeti érdek. …a nemzet újraegyesítésére békés módon egyetlenegy lehetőség kínálkozik: az európai integráció. Ezért érdekünk, és a magyar külpolitika alapvető céljai között kell hogy szerepeljen a szomszédok európai integrációjának a támogatása. Ez Trianon legfőbb tanulsága.”

Természetesen az egykori MSZP-elnökkel ugyanúgy nem kötelező egyetérteni, mint ahogy senki mással sem. De egy ostobaságot terjeszteni általa hirdetett jelszóként tisztességtelen dolog. Megjegyzem, sok ilyen történet van. Például Orbán Viktor sem mondta soha általános érvénnyel, hogy a parlament ellenzék nélkül is működik. Ezt egy olyan napon mondta első kormányzása idején, amikor az MSZP és az SZDSZ valami ellen tiltakozva kivonult a szavazásról. Erre jegyezte meg a miniszterelnök, hogy mivel nem kétharmados többséget igénylő ügyekről van szó, a kormánytöbbség az ellenzék távollétében is elfogadja az általa támogatott törvényeket. Orbán különösen 2010 óta módszeresen rombolja a demokratikus jogállamot, és egyebek közt a parlamentet is bábszínpaddá alakította, de az említett legenda éppenséggel nem igaz.

Tanulság: aki beleszól a politikába, annak nem árt, ha tudja, miről beszél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!