szerző:
MTI

A sofőr tudta, hogy epilepsziás, mégsem szedte a gyógyszerét. Vezetés közben kapott rohamot 2013 nyarán, egy embert megölt.

Jogerősen másfél év letöltendő fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki 2013-ban epilepsziás rohama alatt több embert elgázolt Budapesten, az Örs vezér terén.

A férfi 2013. augusztus 14-én reggel, vezetés közben kapott epilepsziás rohamot. Elvesztette uralmát az autó felett, ami kidöntötte a védőoszlopokat, és elütötte az arra járó gyalogosokat: egy ember közülük meghalt, egy másik maradandó fogyatékosságot eredményező súlyos sérüléseket, egy súlyos sérüléseket, kettő pedig könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a sofőrt halált okozó közúti baleset okozásában, emiatt egy év fogházra ítélte, végleg eltiltotta a vezetéstől és kötelezte a bűnügyi költség megfizetésére.

A férfi tudta, hogy epilepsziás, gyerekkora óta szenved ebben a betegségben. A másodfokú bíróság a szóbeli indokolásban kiemelte, hogy ennek ellenére nem kezeltette magát, háziorvosát sem tájékoztatta, mert tudta, hogy ha a betegsége kiderül, akkor eltilthatják a járművezetéstől.

Az évente kétszer előforduló éjszakai rohamok után sem keresett fel neurológiai szakrendelést, és a háziorvosnál alvászavarra felírt, de epilepszia kezelésére is szolgáló gyógyszert sem szedte megfelelően.

A törvényszék egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a férfi tudatos gondatlansággal követte el a bűncselekményt: tisztában volt ugyanis azzal, hogy a gyógyszer megvonása már kiváltott nála nappali rohamot, mégis vállalta ennek folyamatos veszélyét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!