szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Székely László, az alapvető jogok biztosa szerint egyebek mellett a feladatra nem megfelelően felkészített és kiválasztott munkatársak miatt állandó a jogsérelem veszélye.

A bicskei Kossutj Zsuzsa Gyermekotthonban történt ügy tavaly szeptember végén pattant ki, amikor az RTL Klub Házon Kívül című műsorában az otthon több lakója is arról beszélt, hogy az intézmény igazgatója rendszeresen zaklatta őket szexuálisan, amiért cserébe különböző ellenszolgáltatásokat juttatott nekik. Az igazgatót, aki ellen már 2012-ben is inudlt rendőrségi nyomozás, amelyet azonban végül megszüntettek, előbb felfüggesztették az állásából, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Erre az eljáró bíróság szerint azért volt szükség, mert fennállt a szökés és elrejtőzés veszélye, illetve konkrét gyanúja merült fel annak is, hogy a tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével meghiúsítaná, megnehezíteni vagy veszélyeztetné a bizonyítást.

Székely László ombudsman is vizsgálatot indított az ügyben, amelynek most került nyilvánosságra az eredménye. A biztos szerint "a feladatra nem megfelelően felkészített és kiválasztott munkatársak, a személyi és a tárgyi feltételek, a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók munkatársak számára elérhető szakmai-módszertani támogatás, valamint életpálya modell kidolgozásának jelenlegi hiánya a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogával összefüggő visszásságot okoz, mivel a jogsérelem közvetlen veszélyét állandósítja az intézményekben."

Az ombudsman a visszásságok jövőbeni bekövetkezése lehetőségének megelőzése érdekében azt javasolja az emberi erőforrások miniszterének, hogy

  1. a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek jogtudatosításának, jogérvényesítésének növelése érdekében tegye lehetővé, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Integrált Jogvédelmi Szolgálatának gyermekjogi kiadványai életkorának megfelelően minden gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő gyermekhez eljusson, azokat megismerhessék, valamint támogassa e kiadványok folyamatos aktualizálását és fejlesztését,
  2. a Jogvédelmi Szakszolgálat által szervezett jogtudatosítási programokon lehetőség szerint – életkorának megfelelően – minden gyermekvédelmi szakellátásban élő (ideértve a gyermekvédelmi nevelőszülőknél nevelkedőket is) gyermek részt vehessen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Foci-Eb: Olaszország negyedházat mert bevállalni a római Olimpiai Stadionban

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Fény derült az olcsóbb Volkswagen ID.4 villanyautó valós hatótávjára

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség

Közel félmillió 25 év alattit érinthet a jövőre tervezetett szja-mentesség