Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fürjes Balázs megpróbálta elmagyarázni, miért került sokkal többe egy stadion a másiknál. Megnéztük, a valóság mennyire esik egybe a szavaival – egyezések helyett inkább eltéréseket találtunk.

Interjút adott Fürjes Balázs kiemelt projetekért felelős kormánybiztos, a 444 cikkében próbálta elmagyarázni, miért is nagyobb háromszor az új Puskás-stadion egy férőhelyre jutó költsége a 2014-ben átadott FTC-stadionhoz, a Groupama Arénához képest. Fürjes több dolgot említ: "a stadionok ára a nézőszám emelkedésével nem egyenes arányban, hanem exponenciálisan nő. Nagyobb tető- és erősebb tartószerkezetekre és födémekre van szükség a rohamosan dráguló felső szintek miatt. A helyes összehasonlítási alap ezért a közel azonos időben épült, közel azonos méretű stadion. (...) A másik nagyon fontos különbség az építkezés időpontja." Illetve az is fontos, hogy a fejlesztés kezdőpontjakor, 2012-ben és most más volt az építőipar helyzete, most minden drágább, mert a cégek dúskálhatnak a megrendelésekben.

Megpróbáltuk stadionár-feltáró cikkek nyomán igazolni a kormánybiztos szavait: megnéztük, az ugyanakkora, értsd ugyanolyan férőhelyet biztosító stadionok mennyibe kerültek. Az összkép elég érdekes:

Kicsik

  • Pancho Aréna, Felcsút – 3600 férőhely – átadás éve: 2014 – ár: 3,8 mrd forint (UEFA 2-es kategória)
  • Szolnok Tiszaligeti Stadion – 3750 férőhely – átadás éve: 2016 – ár: 1,2 mrd forint (Orbán Viktor közlése a stadionavatón)

Fürjes érvelése itt már nem tűnik helytállónak: ugyanakkora stadionok között is lehet hatalmas eltérés árban úgy, hogy a régebbi kerül többe.

Nagyobbak

  • Gyirmót-Győr, Alcufer Stadion – 4500 férőhely, átadás éve: 2015, ár: 900 millió (ehhez a stadionhoz nem köthetőek kormányközeli celebek egyedül, a pénzt önrész+tao-forrásból hozták)
  • Mezőkövesd Városi Stadion – 5000 férőhely, átadás éve: 2017, ár: 1,25 mrd (UEFA-besorolású, nemzetközi meccseket is lehet rendezni benne)
  • MTK, Hidegkuti Nándor Stadion – 5322 férőhely – átadás éve 2016, ár: 6,3 mrd (bár megígérték, nincs meg az UEFA 3-as besorolás)

Mellbevágó a két, ugyanolyan férőhelyet biztosító, ugyanakkor épült UEFA-kompatibilis stadion közötti 5 milliárd forintos differencia.

Épül a stadion
©

És akkor vegyük hozzá a Vasas új stadionját:

Fürjes logikája alapján a Vasas stadionjának jóval többe kéne kerülnie, mint az MTK-énak. És aztán lépjünk még egyet:

  • Kispest, Bozsik Stadion – 8000 férőhely, átadás várható éve: 2018-9, ár: 5,5 mrd (UEFA 4-es besorolás)

Hogy lehet, hogy a kispesti stadion olcsóbb, mint a nála kisebb és korábban elkészülő MTK-stadion? Ekkor érkezik a kétségkívül luxuskategória Szombathely:

  • Szombathely, Haladás Stadion – 8500 férőhely, átadás várható éve: 2017-8, 15,2 mrd (sportcsarnokkal, tévéstúdióval) (UEFA 4-es besorolás)

10 milliárddal kerül többe, mint a kispesti, szintén UEFA 4-es besorolású stadion.

Tízezren túliak

  • Székesfehérvár, Sóstói Stadion – 14 500 férőhelyes, átadás éve: 2017, ár: 14,7 mrd (természetvédelmi területet is fejlesztik) (UEFA 4-es besorolás)
  • Diósgyőr, DVTK-stadion, 15 ezer férőhely, átadás éve: 2017, ár: 10,8 mrd (bontás is) (UEFA 4-es besorolás)

És már megint a kisebb kerül többe. Fürjes úrnak érdemes volna új magyarázatot keresnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján

Müller Cecília a járvány legunalmasabb monológját tartotta az ország lezárásának napján