szerző:
hvg.hu

Hétszázan vállalkoztak rá, hogy teljesítik a nemzetközi Budapest Kupa Regatta evezős verseny 4500 méteres távját. Idén a versenyre látogat a brit evezős szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a nemzetközi evezős szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

4500 méteres táv az Óbudai-sziget északi csücskétől indul, a sziget menti Duna-ágat követi, és a Margitsziget budai oldalánál kikötött, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet Wesselényi Csónak házának vonalában végződik. Idén rekordszámú nevezés érkezett az evezős évadnyitó, a 27. Gróf Széchenyi István emlékverseny és 7. Nemzetközi Budapest Kupa Regattára.

Az április elsején megrendezésre kerülő Budapest Kupa Regatta célja, hogy visszaemelje Budapestet a nemzetközi evezős életbe, felpezsdítse a 60-as évekig jelentős helyi amatőr és elit evezős életet, és hogy bemutassa: az evezés mindenki számára elérhető testmozgás, mely bármely korban elsajátítható, télen, nyáron űzhető.

A szervezők vallják, hogy minden versenyen teret kell biztosítani a közös induláshoz a fogyatékkal élő sportolók számára is. Ezért a Budapest Kupa Regatta életre hívta a „Plusz egy kromoszóma” sprint ergométer futamot, ahol olimpikonok közösen a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal csapatokban mérik össze erejüket ergométeres evezős futamokban. Az ergométeres verseny részeként 500 méteres bemutató versenyt húznak más sportágak versenyzői, olimpikonjai is. Az evezős ergométer, az evezés víz nélküli, szárazföldi változata.

©

A regatta névadója, Gróf Széchényi István az 1820-as években tett angliai útja alatt szeretett bele az evezésbe, mint mozgásformába, és hazatérve barátjával, Wesselényi Miklós báróval rögtön el is kezdte népszerűsíteni a sportot. Angol barátjával 1827. május 16-án Bécsből Pozsonyba evezett saját hajóján. Ez az időpont számít a magyar evezős sport kezdetének. 190 éve történt. Ezt ünnepelve, és a verseny egyre nagyobb nemzetközi jelentőségét elismerve idén a versenyre látogat a brit evezős szövetség elnöke, Annamaria Phelps és a nemzetközi evezős szövetség, a FISA elnöke, Jean-Christophe Rolland is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Az autisták elhivatottak és megvesztegethetetlenek, nem csoda, ha kapkodnak értük

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án