szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő Persányi Miklós azt mondta, a javaslatok 90 százalékát be tudják építeni a park új koncepciójába. Lenne kutyafuttató, kutyafürdető, és megújított Vakok kertje is.

Márciusban még válaszolnak a tervezők a szervezetek városligeti park kialakítására vonatkozó félezer javaslatára – hangsúlyozta Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatainak megvalósítását felügyelő miniszteri biztos az M1 szerdai adásában. 

"Széles volt a javaslattevők köre: nemcsak szakmai szervezetek, hanem civil szervezetek és különféle ligetvédő csoportok, de a ligethasználók, a ligetben vagy a peremén működő, ott élő intézmények és szerveztek is tettek javaslatokat a park kialakítására" – hangsúlyozta Persányi Miklós. Száztizennyolc szervezet 558 javaslatot, észrevételt nyújtott be. 

A szakemberek a hosszú vizsgálat után igyekeztek minél több javaslatot beépíteni a tervekbe a realitások, a Városliget adottságainak figyelembe vételével – mondta Persányi Miklós. "A javaslatok nagyjából kilencven százaléka olyan volt, ami beépíthető a koncepcióba, a maradék 10 százalékát azonban nem lehet ezen a helyszínen megvalósítani" – mondta, hozzátéve, hogy például a korlátozott területi adottságok miatt nem lehet elhelyezni az extrém sportok és versenysportok különféle igényeit. Ezeket az ötleteket a Liget környezetében lévő kerületek különböző pontjain lehetne megvalósítani. Ehhez azonban további egyeztetésre van szükség az érintett önkormányzatokkal – tette hozzá.

A javaslatok közül a miniszteri biztos kiemelte a Vakok kertjére vonatkozó ötletet, amelyet tervezők korábban másként gondoltak. "Most egy olyan megoldás felé tartunk, hogy a fogyatékkal élő emberek, például a mozgássérültek is ebben, a Ligetben elkerített zónában kapnának pihenési lehetőséget" – emelte ki. A szakemberek olyan kutyafuttatók létrehozását is tervezik, ahol kutyafürdetőt is kialakítanának. De a Ligetnek lesznek olyan részei is, ahol póráz nélkül lehet kutyát sétáltatni – tette hozzá. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy park tervezése estében az egyeztetési folyamat ilyen nagy társadalmi átláthatósággal még nem valósult meg Magyarországon. 

Emlékeztetett arra, hogy számos fórumot tartottak 144 szervezet részvételével. A tavalyi év második felében a Liget Park fórumokon, valamint a tematikus egyeztetéseken a parkkal összefüggő kérdéseket vitatták meg. Ezek az anyagok, a vélemények és prezentációk elérhetők a varosligetpark.hu oldalon – mondta Persányi Miklós.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Amerikában is vannak mesterfokozatú horrorkaravánok

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten

Szijjártó: Nem veszélyes, ha a Kínai Népköztársaság egyeteme folytat diplomáciai képzést Budapesten