Mizsur András
Mizsur András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, illetve az ortodox egyház venné át egy-egy jó nevű nyolcadik kerületi iskola fenntartását. A szülők heves ellenkezése azonban hamar visszavonulára kényszerítheti az egyházakat. Harcukhoz váratlan szövetségesre leltek Kocsis Máté kerületi polgármester személyében.

Még a karzat is csurig megtelt dühös szülőkkel a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium dísztermében kedden kora este – itt tartották ugyanis a Deák Diák Általános Iskola számára azt a tájékoztató fórumot, ahol a deákos szülők “megismerkedhettek” az iskolájuk fenntartására bejelentkező görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye képviselőivel.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy Deák Diák mellett egy másik iskolát, a szintén nyolcadik kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolát is kinézte magának egy magyarországi egyház, mégpedig a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa. Az egyházak már szándéknyilatkozatot is tettek az illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központnál.

©

A felpaprikázott hangulatban érkező mintegy 250-300 szülő már a fórum kezdete előtt egyértelművé tette, hogy nem kérnek az átszervezésből.

“Kezdem unni, hogy kísérleti egereknek használják a gyerekeimet!” - mondta egyikük. Az ellenállás mértékét jól mutatta, hogy majdnem minden szülőn ott virított a "Deák Diák a MI iskolánk!" feliratú kitűző. A beszámolókból az derült ki, hogy az évek során egy nagyon összetartó közösség alakult ki a Deák Diákban. Főleg a roma és nem-roma közösség együttműködését tartják példaértékűnek, és ezt nem hagynák szétbombázni. “Nem küzdünk a sokféleség ellen, hanem értéknek tekintjük” – fogalmazott Orlai Balázs, a szülői tanács szószólója. Problémák nincsenek, van elég kréta, vécépapír, “ez egy szuper suli”.

Forrnak az agyak

Az érintettek azon is alaposan kiakadtak, hogy gyakorlatilag semmit sem tudtak meg arról, mire számíthatnak az egyháztól: miért most, és miért pont az ő iskolájukat szemelték ki, egyben maradhat-e a tanári kar, stb. Ráadásul az utolsó pillanatban értesültek az egyház szándékairól; három nappal korábban kapták meg a meghívót a keddi eseményre a Kliktől, amitől “mindenkinek forr az agya”.

Arról, hogy lesz-e fenntartóváltás, a köznevelési törvény szerint az oktatásért felelős miniszternek, azaz Balog Zoltánnak kell döntenie. Ehhez azonban ki kell kérnie az intézmény alkalmazotti közösségének, az iskolaszéknek, a szülői szervezetnek, az iskolai diákönkormányzatnak, illetve az ingatlant tulajdonló önkormányzatnak véleményét is.

Ugyanakkor a köznevelési törvény szerint vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja. Ha ez nem valósul meg, akkor az egész véleményezési folyamat megáll, vagyis nem lesz fenntartóváltás. A józsefvárosi önkormányzatnak egyébként csak véleményezési lehetősége van, döntési jogköre nincs az ügyben.

Nem kérik

Ilyen előzmények után kezdődött el a fórum, ahol hamar kiderült, hogy az egyház képviselőinek esélyük sincs meggyőzni a deákos szülőket. A tankerület igazgatójának, Tolnai Mariannak még arra sem sikerült rábeszélnie őket, hogy legalább hallgassák meg az egyháziakat. Hiába érvelt azzal, hogy ezt követeli meg a véleményezési eljárás, a szülők hangos “nem kérjük” bekiabalásokkal tették egyértelművé álláspontjukat.

A kedélyeket az iskola igazgatója, Farczádi-Bencze Tamás próbálta hűteni. A láthatóan népszerű intézményvezető javaslatára elkezdődött egy elég feszült és nem mindig konstruktív párbeszéd a szülők és az egyház három képviselője között.

©

Az egyik legfontosabb kérdésre, hogy miért pont a Deákot szemelte ki a Hajdúdorogi Főegyházmegye, Seszták István atya elmondta, hogy bár nincs túl sok információjuk az iskoláról (ezt azzal a kínos elszólással is bizonyította, hogy “énekes” helyett “éneklő” iskolának mondta a Deákban alkalmazott pedagógiai módszert a hallgatóság nagy derültségére), de egy jól működő intézménynek tartják. A szülők aggodalmaira reagálva kijelentette, hogy más iskolákban sem cserélték le a tanár kart az átvétel után.

Az ígérték, nem lesz radikális változás

Czövek Éva, az egyház oktatási megbízottja azzal indokolta az átvételi szándékot, hogy a Budapesten élő mintegy harmincezres görögkatolikus közösség számára is szeretnék biztosítani a felekezeti hovatartozás szerint választható óvodai, általános és középfokú nevelés-oktatást. A Deák Diák pedig ideális választás lenne, mert szemlélete közel áll a görögkatolikus iskolák pedagógiai felfogásához.

A fenntartóváltásról azt mondta, hogy “nem lenne radikális változás”, de ez nem igazán győzte meg az amúgyis szkeptikus szülői közösséget. Nem lenne kötelező hitoktatás, de hangsúlyoznák az egyházi értékeket, hagyományokat és tartanának vallási gyakorlatokat, magyarázta az oktatási megbízott. Erre egy szülő felvetette, hogy

"na de mi lesz a muszlim gyerekekkel?"

Hiába beszélt arról az egyik egyházi fenntartásba került iskola tanára, hogy mennyivel jobb lett helyzetük az átvétel után, Orlai Balázs felszólalásban azt mondta: “hozzák létre saját iskolájukat, ne a miénket vegyék el!” Több szülő megjegyezte a fórum során, hogy nem igazán fair dolog elvenni egy jól működő iskolát.

Ne így, ne most, ne itt”

Ha valakinek addig nem lett volna egyértelmű, hogy mi lesz a Deák Diák sorsa, Kocsis Máté, a kerület polgármestere hamar világossá tette, hogy az iskolát nem fogja megkapni az egyház. A fórumon megjelenő Kocsis arról beszélt, hogy az átszervezés megbontaná "a szociológiai értelemben rendkívül összetett" kerület kényes iskolastruktúráját. Mint megtudtuk, nagyvonalakban ez azt jelenti, hogy a kerületben vannak kifejezetten gyenge, szinte szegregáltan működő iskolák, ahová feltehetően nem szívesen vinnék át gyerekeiket a deákos szülők.

©

Kocsis ugyanakkor nem látta garantáltnak, hogy az egyház megtartaná a jelenlegi tanári kart. Azt is az egyház szemére vetette, hogy nem kerültek volna sem ők, sem a szülők ebbe a helyzetbe, ha előzetesen leülnek beszélgetni az önkormányzattal. Javasolta, hogy inkább egy másik kerületben válasszon iskolát a Hajdúdorogi Főegyházmegye, és erre térjenek vissza néhány év múlva.

“Ne így, ne most, ne itt”

– mondta az átszervezésről a fideszes polgármester, amit vastassal jutalmaztak a jelenlévők.

Kocsis a másik iskola esetében sem lelkesedett a fenntartóváltásért. Egy nappal korábban ott is kijelentette, hogy az önkormányzat nem fogja támogatni az átszervezést. Indokai hasonlóak voltak, mint a deákos fórumon: nem látta garantáltnak, hogy egyben maradhat az iskola pedagógusi kara, nehezményezte, hogy az önkormányzatot nem kereste meg az egyház.

Visszavonulót fújhat az egyház

A fórum végén Seszták atya beletörődőn azt mondta, szerda délig eldöntik, hogy a szülők ellenkezését látva továbbra is fenntartják-e átvételi szándékukat, vagy visszavonják azt. “Szomorúak vagyunk, mert nem adtak esélyt bemutatkozni”, tette hozzá. A szülők egyetértettek abban, hogy ha nem vonják vissza az ötletet, akkor mindenképpen el kell menniük szavazni, hogy megakadályozzák a fenntartóváltást.

“Nem hittem volna, hogy valaha is egy platformra kerülünk Kocsis Mátéval”

– summázta a történéseket az egyik szülő.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A kukaholding megkapta a tízmilliárdos számlát a fővárostól

A világ két pontján élő fiatalok szendvicset csináltak a Földből

A világ két pontján élő fiatalok szendvicset csináltak a Földből

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Több legyet is ütött egy csapásra Putyin, amikor lemondatta az orosz kormányt

Rég volt ennyire bizonytalan, mit mutat be a Samsung februárban

Rég volt ennyire bizonytalan, mit mutat be a Samsung februárban

Hamis jegyeket árusítanak a System of a Down budapesti koncertjére

Hamis jegyeket árusítanak a System of a Down budapesti koncertjére