szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordul Erőss Gábor, a Párbeszéd józsefvárosi képviselője Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő telephelyén történt etilén-oxid-szennyezés ügyében, miután a csatornázási művek vizsgálata mérgező anyagok jelenlétét mutatta ki a közcsatornákban – írja a Magyar Nemzet Online.

Súlyosan rákkeltő vegyületeket, az egyebek mellett benzolt és toluolt tartalmazó BTEX nevű vegyület jelenlétét is kimutatta a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) vizsgálata a Józsefvárosban. Volt olyan érték, amelyből a megengedett határérték tizenkétezerszeresét mérték – mondta újságíróknak Erőss Gábor, a Párbeszéd önkormányzati képviselő a Metal-Art Zrt. telephelye közelében, a VIII. kerületi Rezső téren.

A lap emlékeztet: a politikus hetekkel ezelőtt számolt be a Metal-Art Zrt. Könyves Kálmán körút és Üllői út kereszteződésében lévő telephelyén történt etilén-oxid-szennyezésről. A közelben élők februárban elviselhetetlen bűzre panaszkodtak, többen rosszul lettek.

Mintavételt kezdeményezett, majd egy akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálat nehézfémek határérték feletti jelenlétét most nem mutatta ki, a csatornázási művek elemzésének eredménye azonban azonnali intézkedéseket kíván – mondta a képviselő.

Az úgynevezett BTEX-vegyületeket a közeli közcsatornákban végzett első méréskor, vagyis a gyűjtőcsatornába jutás előtt 1207 milligramm/liter mértékben mutatták ki. A gyűjtőcsatornán túli méréssel is hatezerszeres értékeket állapítottak meg.

Múlt szerdán az FKI szakemberei több társhatóság bevonásával az üzem területéről ugyancsak mintákat vettek, és szintén akkreditált laborban vizsgáltatják azokat. Erőss Gábor közérdekűadat-igénylésére azt válaszolták, hogy a minták kiértékelés még tart, illetve lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség.

Erőss Gábor a lapnak azt mondta: az ügyben ismét a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordul. A Párbeszéd pedig kerületi szinten rendeletmódosítást, a parlamentben törvénymódosítást kezdeményez azért, hogy Budapest és általában Magyarország sűrűn lakott településeinek közepéből kitilthatók legyenek a veszélyes anyagokat feldolgozó üzemek.

Az ügy a múlt héten a parlamentben is téma volt, amikor a nemesfémek előállításával, nehézfémtartalmú veszélyes hulladékok feldolgozásával foglalkozó cég, a Metal-Art ügyében a jobbikos Kepli Lajos tett fel kérdéseket. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szóbeli válasza szerint „kismértékű etilén-oxid-szennyezés” volt, de a lakosság nem került veszélybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

Keményebben lép fel a Facebook a klímaválság tagadóival szemben

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A 16-18 év közötti, cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek oltása kezdődött meg

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba

A beoltottak már a jövő héttől karantén nélkül utazhatnának Görögországba